Lepše praznike vam omogočajo banke - da se le potem ne boste tepli po glavi ... Foto: RTV SLO
Lepše praznike vam omogočajo banke - da se le potem ne boste tepli po glavi ... Foto: RTV SLO
Včasih lahko koga razveselimo že z malenkostjo. Foto: NN

Poleg treh dobrih mož so tu še počitnice, ki po žepu udarijo predvsem družine z več otroki, pa razne zabave in novoletno praznovanje, za katera se ponavadi lepše oblečemo, pozabiti pa ne smemo niti na okrašeno hišo in lepo pogrnjeno mizo, ki se šibi od dobrot. In kako naj naša denarnica preživi vse to?

Ste kaj prihranili?
Če ste dobro ravnali z denarjem ali celo namensko varčevali, verjetno že imate na računu nekaj več sredstev, ki so ostala nedotaknjena samo zato, da bi si v prazničnem obdobju lahko uresničili vse želje. Verjetno ste že pred meseci vedeli, kaj si pravzaprav želite in koliko vas bo to stalo.

Skromnost je lepa čednost
Če niste tako varčni ali pa preprosto ne načrtujete in vas želje presenetijo, vam ne preostane veliko možnosti. Lahko se seveda spopadete s svojimi finančnimi zmožnostmi in se čemu odpoveste. Lahko pa se odpravite na banko ...

Hitri, praznični, premostitveni – le da je takoj!
Banke namreč ponujajo različne potrošniške kredite, ki so namenjeni stvarem, kot so počitnice, prenavljanje doma, potovanja, nakup računalniške opreme in seveda novoletni prazniki. Večinoma so namenjeni njihovim komitentom, sklene pa se jih lahko za 12 mesecev, ponekod tudi za dlje. Pogoji za odobritev so različni - nekje je pomembno, kako dolgo na račun pri določeni banki prejemate sredstva, drugje pa višina teh prejemkov. Višina kredita je odvisna od kreditne sposobnosti kreditojemalca oziroma od vrednosti blaga ali storitve. Seveda se obrestne mere razlikujejo glede na dobo vračanja. Take kredite pa odlikuje tudi relativno preprost postopek. Ob sklenitvi običajno potrebujete osebni dokument, davčno številko in dokazilo o računu, ki ga imate odprtega pri banki.