Potrebno si je postaviti kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje. Foto: RTV SLO
Potrebno si je postaviti kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje. Foto: RTV SLO
Čeprav se življenje v dvajsetih zdi kot zabava, je v tem času najbolje začeti varčevati. Foto: EPA

Razvijanje dobrih navad zapravljanja in varčevanja, učenje investiranja in ustvarjanja dobička v dvajsetih letih lahko prepreči nepotrebne dolgove kasneje, omogoča pa tudi varčevanje denarja, za stvari, ki se vam zdijo pomembne in za ustvarjanje premoženja za vašo prihodnost.

Varčevanje zaslužka v dvajsetih je precej pomembno. Tisti, ki že v svojih dvajsetih začnejo varčevati za čas upokojitve, pa si z malo truda pridobijo precejšnje vsote denarja, če le redno investirajo.

Določite svoje kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne cilje
Prvi korak pri finančnem načrtovanju je določanje ciljev. Kratkoročni cilji (pet let ali manj) bodo najverjetneje vključevali poroko, medene tedne, pohištvo in nov avto. V srednjeročnih načrtih boste najverjetneje razmišljali o lastnem domu in šolanju otrok. Dolgoročni načrti pa naj vključujejo upokojitev in potovanja.

Ocenite, koliko denarja bi potrebovali za izpolnitev svojih ciljev in izračunajte, koliko denarja bi morali vsak mesec privarčevati, da bi te cilje lahko dejansko dosegli.

Za doseganje ciljev investirajte
Za pridobitev denarja lahko investirate v delnice ali sklade. Nakup delnic se dolgoročno sicer najbolj splača, vendar s tem ne boste zaslužili ogromnih vsot denarja. Pri vlaganju denarja si lahko pomagate z internetom.