Foto:
Foto:

Pri hranilnicah morate biti najprej pozorni na to, kdo jamči za vloge. Pri bankah jamči do določenega zneska Banka Slovenije, pri hranilnicah pa v glavnem ustanovitelji z ustanovnim kapitalom. Pri dveh hranilnicah v Sloveniji (LON in Delavska hranilnica) jamči do določenega zneska združenje bank.

Zakaj "hraniti"?
Prednost hranilnic so praviloma boljše obrestne mere za tolarske depozite, ki se še posebej izplačajo pri višjih vložkih. Da so za komitente ugodne, se po večini niso odločile za uvedbo provizije na bankomatih drugih bank. Prav tako zaračunavajo v primerjavi z bankami ugodnejšo provizijo za plačilo položnic. Obe največji hranilnici v Sloveniji ponujata elektronsko bančništvo.

Pri hranilnicah preverite:
- kdo jamči za vloge
- kakšna je obrestna mera
- kako poskrbijo za vaše udobje (delovni čas, možnost spletnega bančništva)
- ali zaračunavajo provizijo za dvig gotovine na bankomatih drugih bank
Zakaj pa boljše obrestne mere ne prepričajo večjega števila varčevalcev? Med ljudmi veljajo hranilnice za manj varne. Strah je praviloma neutemeljen, če je izpolnjen pogoj, da za vloge jamči združenje bank. V hranilnicah lahko varčujete le v tolarjih. Imajo manj razvejano mrežo, kar pa seveda velja tudi za nekatere banke.

Pomembno je vaše udobje
Sklenemo lahko, da so banke in hranilnice zelo podobne, za nekatere storitve so ugodnejše banke, za druge pa hranilnice. Sami pa morate presoditi, kaj vam najbolj ustreza. Pri tem bodite pozorni tudi na to, kakšen je poslovalni čas inštitucije, kjer opravljate denarne posle, kako prijazni so uslužbenci in koliko časa morate stati v vrstah.

A. J.