Če sredstev ni, banka od marca zavrača izvedbo plačil. Foto: RTV SLO
Če sredstev ni, banka od marca zavrača izvedbo plačil. Foto: RTV SLO
Imetniki klasičnih računov imajo večje težave kot tisti z zlatim računom. Foto: RTV SLO

Ljudje, ki se nekako navadijo na redne finančne prilive, lahko hitro zabredejo v nenadzorovano porabo in potrošijo več.
Ne mislite, da ste edini, saj naj bi bilo po podatkih NLB-ja kar 25.000 strank takih, ki imajo težave pri zagotavljanju sredstev za plačilo obveznosti prek plačilnih nalogov. Res pa je, da se morate kljub vsemu začeti malo resneje zavedati, da ste dolžni kot imetnik osebnega računa v banki zagotoviti kritje na računu en dan pred izvedbo plačila, kar je skladno z določbami zakona o plačilnem prometu.

Kdo ima največ težav?
Po podatkih bank so to ljudje s klasičnimi računi in nizkimi ali povprečnimi prilivi na osebni račun. Na voljo imajo različne dneve poravnave svojih dolžnosti. Imetnikom zlatih računov naj se to ne bi dogajalo, saj imajo ti bistveno večje prihodke.

Kje so rešitve?
V menjavi banke zagotovo ne, saj predpis, da je treba sredstva zagotoviti dan pred izvedbo trajnika (po navadi 8., 18. ali 28. v mesecu), velja za vse. Tudi poraba po povečanju limita na transakcijskem računu in karticah je le kratkotrajna rešitev, ki pomeni še več zadolževanja. Najbolje je, da se ne zadolžujete, če že imate nekaj dolgov, predsvem pa začnite varčneje živeti.