Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača. Foto: European Community
Zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača. Foto: European Community
Cigarete zelo obremenijo naš osebni proračun. Foto: EPA
Kavica je mamljiva, a tudi draga.

Vseeno pa je najbolje, da se začnemo zavedati nepotrebnih nakupov in naredimo nekaj preprostih izračunov, ki nas bodo postavili na realna tla, saj bi si s tem denarjem lahko privoščili marsikaj.

Prva tema bo seveda značilna, to je kajenje. Ob predpostavki, da dnevno pokadite pol škatlice cigaret, ki stane 500 tolarjev, to letno znese od 182 do 183 škatlic in 91.250 tolarjev, še dvakrat toliko višja pa je vsota, če skozi pljuča dnevno pospravite celo škatlico.

Za dobrih 91 tisočakov bi si denimo lahko kupili že na primer kolo ali pa si privoščili kar krajši oddih z vašo ljubljeno osebo.

Ena škatlica dnevno = 3 tone krompirja
Če pa pokadite eno škatlico na dnevno, bi prihranili 182.500 tolarjev, kar bi kolesu dodalo še opremo za kolesarjenje, krajši konec tedna pa bi postal že kar en teden na morju. Seveda so vsem všeč absurdne primerjave. Za 182.500 tolarjev lahko denimo pred zimo kupite kar tri tone krompirja, če ta stane 60 SIT za kilogram, s čimer ga je dovolj za vas in vaše sosede.

Gostilniške razvade drago stanejo
Pa pojdimo naprej. Obdelali bomo še en primer, to je Slovencem dobro znane gostilniške razvade. Seveda se je težko odreči jutranji kavi, česar vam niti ne priporočam, saj lahko pade vaša delovna storilnost, se pa lahko brez težav odpoveste tisti drugi kavi, kar vam v vaš varčevalni meh nanese denimo 220 tolarjev vsak drugi dan, saj mogoče dveh kav ne spijete prav vsak dan. Če to preračunamo, dobimo dobrih 40.000 tolarjev letno.

Primerov varčevanje je veliko
Na dveh dokaj vsakdanjih primerih smo ugotovili, da zapravimo veliko za stvari, ki nam ne prinesejo veliko koristi. Ta primer lahko prenesete na kakšne druge vaše navade, če ne kadite ali ne pijete kave, in boste prihranili. Za ta primer pa nehajte kaditi in popijte eno kavo na dva dni manj in ne bo si vam treba beliti glave s tem, kako boste prihranili za počitnice.

M. K.