Železničarji vas obveščajo preko spleta, telefonov, avtomatskega odzivnika, potniških centrov in teleteksta RTV Slovenija. Foto: www.slo-zeleznice.si
Železničarji vas obveščajo preko spleta, telefonov, avtomatskega odzivnika, potniških centrov in teleteksta RTV Slovenija. Foto: www.slo-zeleznice.si
Avtobusna postaja Ljubljana
Če ste blizu avobusne postaje, boste ceno vozovnice najceneje izvedeli kar peš. Foto: RTV SLO

Ste se kdaj vprašali, koliko vas stanejo informacije o voznem redu? Cena ni le odvisna od tega, ali gre za avtobus ali za vlak, ampak tudi od tega, kje iščete podatke. Za vas smo preverili, kaj vam nudijo Slovenske železnice, Avtobusna postaja Ljubljana in Ljubljanski potniški promet.

Z miško najceneje
Če smo še pred leti morali klicati na železniško ali avtobusno postajo oziroma se prepustiti čakanju na naslednji avtobus, je v obdobju interneta to zadnje, na kar pomislimo. Vse informacije o voznih redih so vam skoraj zastonj na voljo prav na spletnih straneh. Prav pohvalno ima stran urejeno LPP, kjer poleg prog in urnika najdete tudi cenik, preprosta pa je tudi navigacija po železniških in avtobusnih informacijah.

Cene niso poceni
Njihovi strani manjka le cenik za vozovnice na posamezni razdalji. Avtobusna postaja vam ta podatek – da, informacijo o ceni vozovnice – zaračuna v vsakem primeru. Lahko plačate preko spleta z uporabo mobilnika in plačate 60 SIT za enkratni prikaz cen na izbrani destinaciji, lahko pa pokličete njihovo številko 090, kjer cena pogovora iz fiksnega omrežja znaša kar 186,55 tolarjev na minuto. Pokličete lahko še njihov telefonski odzivnik, kjer zopet kličete komercialno linijo 090. Iz fiksnega omrežja vas to stane 94,39 tolarjev na minuto. No, na Avtobusni postaji le ne zaračunajo vsega – cenik storitev, ki vključuje vse, od cene shranjevanja prtljage do cene uporabe wc-ja, je objavljen na spletu.

O vlakih med 6. in 22. uro
Ob voznem redu vlakov po Sloveniji se vam izpiše poleg izbrane destinacije tudi cena vozovnice. In ne le to, poleg osnovne cene so predstavljeni še popusti. Podrobnejše informacije o potovanjih z vlakom, voznem redu, cenah in ponudbah Slovenskih železnic lahko najdete še na drugih naslovih – poleg interneta imajo še telefonsko številko, ki je dosegljiva med 6. in 22. uro, pa seveda tudi avtomatski telefonski odzivnik na liniji 090, ki je na voljo izven delovnega časa. Cena za klic na to številko ni objavljena.

Seveda se vedno lahko zglasite tudi v informacijskih centrih in sami povprašate za vse informacije, če pa nimate računalnika ali se vam ga ne ljubi vklopiti, ste vedno dobrodošli na teletekstovih straneh 184-189.