Kdor nima veliko denarja, mora še pazljiveje ravnati z njim. Foto: EPA
Kdor nima veliko denarja, mora še pazljiveje ravnati z njim. Foto: EPA
Varčevalni pujsek
Pri varčevanju je potrebna popolna predanost. Foto: www.rikens.com.au

Študenti običajno nimajo velikih prihodkov, mogoče štipendijo in manjšo plačo, ki jo zaslužijo s priložnostnim delom, zato je zanje še posebej pomembno, da stroške razporedijo in mesec preživijo čim bolj lagodno, brez nepotrebnega drastičnega zategovanja pasu konec meseca.

Da bi dobili kar se da natančen vpogled v svoj proračun, si je dobro narediti tabelo prihodkov in odhodkov v obliki dveh navpičnih stolpcev. V levega vpišemo prihodke, v desnega odhodke, nato pa ju primerjamo. Dobili boste jasno sliko svojega finančnega stanja, kar vam bo pomagalo pri naslednjih korakih. Zapomnite pa si, da je prvi korak do nadziranja svojega proračuna prav trdna odločitev, da se boste lotili nadzorovanja svojih odhodkov in prihodkov.

Majhni stroški so konec meseca veliki
Ko ste se seznanili s svojim finančnim stanjem, si zapišite vse tiste majhne stroške, ki niso nujno potrebni. Najbolje je, če si v beležko pišete vse izdatke, ki jih namenite za na primer kave, prigrizke in telefon, nato pa jih skušajte v prihodnje čim bolj oklestiti. Ne bo škodilo, če si preberete tudi kakšno knjigo, ki se ukvarja z upravljanjem z denarjem in varčevanjem.

Uporabljajte ugodnosti
Študenti imajo vsaj za zdaj še kar nekaj dodatnih ugodnosti in popustov, zato jih čim bolj uporabljajte, omejite in z resničnostjo pa uskladite svoj način življenja. To ne pomeni, da morate živeti popolnoma asketsko, vendar je pomembno, da si zapišete svoje potrebe in želje.

Sledi še nekaj nasvetov, kako oklestiti svojo porabo:
- Ne pijte, kadite ali uživajte mamil.
- Vse kar kupite, porabite do konca. Ne mečite stvari stran.
- Svoje načrte prilagajajte denarju, ki ga imate, ne obratno.
- Naj vas ne zavedejo porabniške navade vaših prijateljev. Ni vam potrebno imeti vsega, kar imajo oni.
- Prehranjujte se v šolskih menzah in kupite največje mogoče število bonov.
- Poiščite si službo blizu vašega prebivališča.
- Kakšno stvar si lahko izdelate tudi sami.
- Kupujte na razprodajah.
- Namesto telefoniranja se sporazumevajte prek elektronske pošte.

Seznam bi bil lahko še daljši, vendar je najpomembneje, da so ob varčevanju nujne le potrebe, želje pa prihranite za prihodnost, v kateri boste imeli ob uspešnem varčevanju več denarja.