Smučanje ima še veliko stroškov poleg vozovnice, ki pa se jih lahko zniža. Foto: RTV SLO
Smučanje ima še veliko stroškov poleg vozovnice, ki pa se jih lahko zniža. Foto: RTV SLO

Bolje je, da si kupite rabljeno opremo na kakšnem sejmu, ki je ni škoda za začetne ljubiteljske podvige, in si rajši plačate kakšno uro učenja smučanja.

Prilagodite svoje smučarske navade svojemu znanju, potrebam in željam. Foto: EPA
Ne pozabite, da so manjša in malo manj priljubljena smučišča tudi cenejša. Foto: RTV SLO

Pri vsakem smučarju se pojavijo različne zahteve glede na znanje, želje, slog smučanja pa seveda tudi na težo in višino. Smučanje je na žalost vse bolj podvrženo "modnim smernicam" in nekateri se bolj hodijo "kazati" kot pa smučati.

A tudi to je šport, vseeno pa si ga nekateri ne morejo privoščiti. Če imate dovolj denarja in vam je dejansko vseeno, koliko zapravite za smučanje, potem branje tega članka ni smiselno, če pa bi radi prihranili, pa si preberite nekaj nasvetov, kje prihraniti kakšen tolar, ko se podajate na bele strmine.

Za začetek rabljena oprema in cenejše smučišče
Najlaže je svetovati smučarjem, ki te veščine niso vešči in se je šele učijo. Vsekakor se morate trdno odločiti, da boste smučali, saj je največja napaka, da si kupite opremo za 150.000 tolarjev, nato pa obupate. Bolje je, da si kupite rabljeno opremo na kakšnem sejmu, ki je ni škoda za začetne podvige in si rajši plačate kakšno uro učenja smučanja.

Učitelj smučanja vas bo pripravil na vse radosti tega športa, vas rešil morebitnega strahu pred strmino in vas pripravil na nadgradnjo znanja. Ko še ne znate dobro smučati, premislite, ali se vam splača za dnevno vozovnico na bolj priljubljenih smučiščih odšteti 6.000 tolarjev, saj lahko na kakšnih manjših smučate tudi za pol manj, vseeno pa boste od tega odnesli isto. Večja smučišča so po navadi večja, a imajo tudi veliko zahtevnih prog, ki jih ne boste videli niti od daleč, saj se boste zadovoljili kar s prvo, tisto za začetnike.

S hrano lahko veliko prihranite
Ko že enkrat uspešno samozavestno vijugate, a morate tehniko še izpliliti, še vedno pride v poštev nasvet o cenejših smučiščih, vseeno pa se vam ne splača več stiskati denarja za opremo, saj je ta pomembna za varnost in napredovanje, kar se tiče smučarskega znanja. Veliko pa se da prihraniti pri obrobnih smučarskih razvadah. Na smučišču lahko tisoče in tisoče tolarjev zapravite za hrano in pijačo. To se da elegantno rešiti s pripravo hrane doma, saj sendvič na smučišču stane tudi prek 500 tolarjev, doma pa ga lahko skupaj zmečete za vsaj pol manj. Tudi čaj in druge pijače lahko prinesete s seboj, saj nas po plačilu "ene runde" zaboli glava, po nekaj smučarskih dneh pa boste ugotovili, da ste si s tem korakom ravnokar prislužili dodaten smučarski dan.

Pomislite tudi na prevoz
Ostanejo še smučarji z dobrim znanjem. Na žalost tukaj varčevanje denarja pri opremi odpade, če želite varno preživeti smučarski dan, svetujemo vam celo, da si kupite tudi čelado. Poleg hrane, s katero lahko veliko prihranite, pa lahko prihranite kakšnega prešerna tudi pri nakupu vozovnic. Če veliko smučate, si priskrbite smučarske vozovnice v predprodaji, ki že poteka, če pa se podajate kam dlje od svojega doma, pa glejte, da kar najbolj napolnite avtomobil, da bodo stroški prevoza, ki so postali pomemben del smučarskega proračuna, kar se da nižji.

Kadite in bi prenehali, ker bi radi prihranili? Ravnokar smo vam prihranili za tedensko smučanje za dve osebi.

Bolje je, da si kupite rabljeno opremo na kakšnem sejmu, ki je ni škoda za začetne ljubiteljske podvige, in si rajši plačate kakšno uro učenja smučanja.