Pred prodajo je treba pretehtati vse možnosti. Foto: RTV SLO
Pred prodajo je treba pretehtati vse možnosti. Foto: RTV SLO
Newyorška borza
Dnevno spremljanje rasti tečaja veliko delnic je skoraj nemogoče. Foto: EPA
Borzni posredniki
Eden izmed kazalnikov za prodajo je, kadar je ponudba delnic večja od povpraševanja po njih. Foto: RTV SLO

Če ugotovite, da je ta namišljeni kupec navdušen nad krasno priložnostjo, ki jo je dobil za nakup vaših delnic, je to znak, da se s svojo odločitvijo o prodaji ne smete prenagliti. Če namišljeni kupec ne skače od veselja, bo najbrž najpametneje, da se delnic znebite, preden se za to odločijo še drugi delničarji.

Najtežje pri prodaji delnice je ujeti pravi čas. Ker ne morete nadzorovati vseh rasti in padcev tečajev na borzi vsak dan, vam bo v pomoč pri nadzoru vaših delnic šest kazalnikov tveganja. Namen teh korakov je ugotoviti, kdaj borzni posredniki postanejo manj navdušeni glede določenih delnic.

1. Tečaj pada: Prvi korak je iskanje delnic podjetij, katerih tečaj je je v preteklih štirih tednih rasel.

2. Ponovno ocenjevanje: S tem korakom iščete podjetja, ki so v preteklih tednih zmanjšala svoja pričakovanja za tekoče ali prihodnje finančno obdobje.

3. Kratkoročna prodaja: Tu iščete podjetja, katerih kratkoročni dobiček je narasel za tri ali več odstotkov.

4. Več prodajali, kot kupovali: Seznanite se s podjetji, katerih delnice so se več prodajale, kot pa kupovale.

5. Poslabšanje položaja tečaja delnic: Poiščete podjetja, katerih tečaj delnice se je spreminjal drugače kot tečaj drugih podjetij v isti panogi. Odstopanje naj bo več kot 35-odstotno.

6. Trenutek izgubljanja relativne cene: To je izredno občutljiv korak. Tu iščete delnice, katerih tečaj se je v zadnjih štirih tednih znižal za več kot 35 odstotkov v primerjavi z zadnjimi 13 tedni. Ko računate 13-tedenski tečaj, izključite zadnje štiri tedne, ki so vključeni že v prejšnji izračun. Korak je izredno občutljiv, ker lahko podjetja, katerih tečaji delnic odstopajo za več kot 35 odstotkov, še vedno delujejo normalno.

Model šestih korakov ni znak, da morate svoje delnice prodati, ampak vam le sporoča, da še enkrat preglejte delnice, ki jih imate v lasti in pozorno spremljajte njihove spremembe.