Finančni svetovalci pridejo na vrsto, ko nimamo časa, volje ali znanja za finančne naložbe. Foto: AFP
Finančni svetovalci pridejo na vrsto, ko nimamo časa, volje ali znanja za finančne naložbe. Foto: AFP

Finančni svetovalci so danes po lastni presoji vsi, ki nekaj vedo o finančnem trgu, piše avtor knjige Pošten denarni priročnik. V Sloveniji je sicer malo pravih finančnih svetovalcev, zato je veliko prostora za tiste, ki si tega naziva ne zaslužijo in ga uporabljajo, da bi zavedli naivne stranke. Vsekakor se je pametno, preden se odločite za kakšen investicijski premik, vprašati, kaj pravzaprav najbolj potrebujete in kakšne cilje imate.

Borzni posredniki
Borzni posredniki lahko za vas opravljajo nakupe in prodajo vrednostnih papirjev na organiziranem trgu vrednostnih papirjev. Glede tega so vas dolžni seznaniti z vsemi pomembnimi dejstvi o posameznem papirju. Borzni posredniki opravljajo preizkus znanja in imajo dovoljenje za opravljanje dejavnosti Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Zavarovalni zastopniki
Naš trg pozna dva pojma, in sicer pojem zavarovalnega posrednika in zavarovalnega zastopnika. Zavarovalni zastopnik deluje v interesu zavarovalnice, lahko zastopa tudi več zavarovalnic, vendar odgovornost za njegovo ravnanje nosi zavarovalnica. V praksi lahko pri zavarovalnem zastopniku sklenete zavarovanja več zavarovalnic, le dobri zastopniki pa vas bodo opozorili in seznanili s tveganji in z najboljšo ponudbo. Zavarovalni zastopnik mora opraviti preizkuse znanja pri Slovenskem zavarovalnem združenju in pridobiti ustrezno dovoljenje pri Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN).

Zavarovalni posredniki
Ti, v nasprotju z zavarovalnimi zastopniki, zastopajo interese stranke. Pri tem vas morajo seznaniti s tveganji, ki ste jim izpostavljeni, in z najvišjim kriterijem, ki vam ga zavarovalnice ponujajo. To pomeni, da so vam za razliko od zastopnikov dolžni predstaviti najboljšo ponudbo za vas. Vaša zaščita je s tem večja. Tudi oni morajo opraviti preizkuse znanja pri AZN-ju.

Upravljavci premoženja
To so neke vrste borzni posredniki, vendar je njihova glavna naloga upravljanje vašega premoženja. V ta namen posredujejo informacije svojih analitikov in skrbijo za optimalno upravljanje vašega premoženja, skladno z vašimi željami glede donosnosti in tveganja. Upravljavci lahko delujejo v borznoposredniških hišah ali v družbah za upravljanje vzajemnih ali drugih skladov. Tudi upravljavci morajo imeti za svoje delovanje dovoljenje ATVP-ja.