Preden se odločite za lizing, preverite podjetje, ki vam lizing omogoča. Foto: RTV SLO
Preden se odločite za lizing, preverite podjetje, ki vam lizing omogoča. Foto: RTV SLO
Banke v Sloveniji še ne nudijo hipotekarnega posojila, pri katerem bi jamčili le s svojo nepremičnino. Foto: EPA

Lizing je posebna oblika posojila, pri katerem jemalec lizinga pridobi lastništvo nad vozilom ali nepremičnino šele po izteku pogodbenega razmerja z lizingodajalcem oz. ko izpolni vse pogodbene obveznosti. V času odplačevanja je pravni lastnik predmeta lizinga lizingodajalec, ki v primeru neizpolnjevanja obveznosti predmet lizinga odvzame jemalcu lizinga.

Hipotekarno posojilo
Posojilo je namenjeno tistim, ki kupujejo nove nepremičnine ali obnavljajo obstoječe. Posojilo je odobreno na podlagi cenitve nepremičnine. V Sloveniji pravih hipotekarnih posojil banke še ne nudijo. Pri odobritvi namreč zahtevajo, da je posojilojemalec tudi kreditno sposoben, v tujini pa je dovolj le zastavitev nepremičnine, ki ji je posojilo namenjeno. Nepremičnina je tako garancija, da bo posojilojemalec plačeval mesečne obroke. Če posojilojemalec obveznosti ne bi poravnaval, ima banka pravico prodati zastavljeno premoženje in s kupnino pokriti svojo terjatev.

Prednosti in slabosti
Prednost lizinga je hiter dostop do finančnih sredstev, za katera ni potrebno vnaprejšnje vplačilo, postopki za pridobitev lizinga so opravljeni hitro, posamezni lizingodajalci pa so pripravljeni lizing prilagoditi lizingojemalcu.
Slabost lizinga pa je, da lizingojemalec ni lastnik vozila ali nepremičnine, dokler ne izpolni vseh obveznosti.

Prednost hipotekarnega posojila so nedvomno vsa preverjanja, ki jih banka opravi v zemljiški knjigi, preden odobri posojilo. Ves čas odplačevanja je lastnik nepremičnine posojilojemalec. Slabost hipotekarnega posojila pa so dogotrajni postopki, ki jih izvaja banka. Nekateri potrebujejo tudi do 60 dni.

A. M.