Pred nakupom si stanovanje skrbno oglejte. Foto: European Community
Pred nakupom si stanovanje skrbno oglejte. Foto: European Community
Če kupujete samo zemljišče, preverite njegovo namembnost. Foto: EPA
Če posojilo zavarujete s hipoteko, svojo nepremičnino nujno zavarujte. Foto: RTV SLO

Če se boste odločili nakup nepremičnine opraviti prek nepremičninske agencije, skrbno preverite izbrano agencijo. O njej skušajte pridobiti čim več podatkov, vsekakor pa ne sklepajte poslov z agentom, ki za to nima ustrezne licence. Od nepremičninske agencije zahtevajte tudi pogoje njihovega poslovanja in jih natančno preberite.

Preverite še druga stanovanja
Čeprav ste se za nakup določenega stanovanja že odločili, preverjanje konkurenčne ponudbe ni odveč. S tem boste lažje spoznali prednosti in slabosti svoje nepremičnine. Preden pa dokončno podpišete pogodbo o nakupu, glede stanovanja preverite, še kako je z vpisom v zemljiško knjigo, ali je prodajalec res lastnik nepremičnine, ali obstajajo kakršne koli omejitve, ki bi preprečevale prodajo stanovanja.

V samem stanovanju preverite morebitne napake, ki bi lahko znižale ceno nepremičnine, lokacijo stanovanja, prometne poti, oddaljenost od vrtca, šole, trgovine, zdravstvenega doma ... Če kupujete samo zemljišče, preverite njegovo namembnost.

Pogodbe ne sestavljajte sami
Kupoprodajno pogodbo sestavite s pomočjo odvetnika. Če pogodbo sestavi nepremičninska agencija, je ta obvezana z zakonom, da jo sestavi univerzitetni diplomirani pravnik, ki za veljavnost jamči s svojim podpisom. Preden pogodbo podpišete, jo v celoti natančno preberite. Da boste svojo novo pridobitev lahko vpisali v zemljiško knjigo, potrebujete notarsko overjen podpis prodajalca na kupoprodajni pogodbi in potrdilo o plačanem davku na promet nepremičnin, ki ga je po zakonu dolžan plačati prodajalec.

Bančno posojilo
Če za nakup nepremičnine potrebujete bančno posojilo in nameravate posojilo zavarovati s hipoteko, vam je prihranjeno vsaj preverjanje vpisov v zemljiški knjigi. Vsaka banka bo namreč, preden bo odobrila posojilo, natančno preverila zemljiško knjigo, vendar za to potrebuje najmanj 14 dni časa.

Z banko se pri tem dogovorite o primernem odplačevanju, hkrati pa bodite pozorni, da bo z zadnjim plačilom kupnine, lastninska pravica dejansko prešla na vas. Če se odločite za takšen način plačevanja nepremičnine, je pomembno, da sklenete tudi nepremičninsko zavarovanje. Zavarovanje bo preprečilo, da bi v primeru izrednega dogodka vaša nepremičnina prešla na posojilodajalca. Stroške posojila boste lahko pokrili s pomočjo zavarovalnine.

A. M.