Otroci morajo materialne stvari občutiti, se jih zavedati, potem se lahko odločijo, kako bodo z njimi ravnali. Foto: EPA
Otroci morajo materialne stvari občutiti, se jih zavedati, potem se lahko odločijo, kako bodo z njimi ravnali. Foto: EPA
Navadite otroke na pozitiven odnos do denarja in jim bodite dober zgled. Foto: European Community

Otroci včasih upoštevajo, kar jim rečemo, vedno pa posnemajo to, kar delamo. Da bi se otrok naučil ravnati z denarjem, ga mora imeti, mora ga občutiti.
Vprašanje, kdaj dati otroku prvič nekaj denarja, da ga lahko zapravi po mili volji, je med starši pogosto. Pri odgovoru pa se žal zatakne, saj je to stvar posameznika. Avtor knjige Pošten denarni priročnih v poglavju o denarju in otrocih opozarja, da bo vaš odnos do denarja v največji meri zaznamoval otrokovega. Če mislite, da denar pokvari ljudi, da se obogati samo s prevarami ali da imajo denar samo prevaranti, potem si tudi vaš otrok ne bo želel imeti denarja. Če z denarjem povežete negativne lastnosti, denarja v vašem življenju zagotovo ne bo. Le redki otroci bi se ob takih mislih želeli spremeniti v prevaranta ali pokvarjenca.



Kako ga lahko postopoma učite?
Tako, kot se otroci radi dotikajo vseh stvari, se morajo dotakniti tudi denarja. Za začetek, ko boste sami začutili, da mu ga lahko že daste, mu ponudite manjšo vsoto, ob tem pa mu razložite, čemu denar v vsakodnevnem življenju služi. Svetujte mu, da je pametno manjšo vsoto vedno privarčevati, ostanek pa naj porabi po vaši ali lastni presoji. Če sami menite, da ste dober zgled, mu pri tem več svetujte, če ne, raje počakajte, da sam zgradi pozitiven odnos do denarja in kasneje svetuje vam.