Preko e-Baya si na primer lahko kupite nepremičnino na Aljaski. Foto: EPA
Preko e-Baya si na primer lahko kupite nepremičnino na Aljaski. Foto: EPA
Britney Spears
Tudi ta trenutek najslavnejši šop las je dosegljiv na spletu. Izklicna cena: 1 milijon dolarjev. Foto: x17

Prvi obisk teh strani je najtežji. Vsega je preveč, od nas zahtevajo registracijo in vpis osebnih podatkov. Ko je ta korak izpolnjen, pa smo kot Alica v čudežni deželi, deželi, kjer je na prodaj skoraj vse. Najbolje od vsega pa je, da so izdelki po navadi cenejši kot v običajnih trgovinah.

Glede na to, da gre za nakupe preko spleta, kjer je našemu prodajalcu ime, recimo, zabojnik_4, nas seveda navdaja določen dvom. Logično. Dejstvo je, da vam nihče ne more zagotoviti varnega nakupa. Pri manjših nakupih v vrednosti okoli 10 evrov si niti ne bomo belili las. Če pa se odločite za nakup večje vrednosti, pa se s prodajalcem dogovorite, da se srečata v živo in zamenjata denar in izdelek. To je mogoče, če kupujete na slovenski Bolhi.

Sistem na eBayu pa je tako dodelan, da primerov, ko bi izdelek plačali in ga ne bi prejeli, skorajda ni. Čeprav kupujete izdelke iz Kitajske ali Kambodže. V nobenem primeru pa vsakomur ne izdajajte osebnih podatkov.

Prvi previdni koraki
Če se boste spustili v spletne kupčije, začnite previdno, z nakupom manjših vrednosti. Ko boste osvojili sistem, pa si lahko preko spleta privoščite kaj večjega.

Ni pa nujno, da ste samo kupci. Če imate klet, polno za vas neuporabnih predmetov, jih fotografirajte in postavite na ogled na splet. Postavite razumno ceno in čakajte na klice potencialnih kupcev. Bolšji sejem še vedno živi, le da se je premaknil na splet.

Ana Jurišič