Ali je počitnice bolje rezervirati v zadnjem hipu ali pa se nanje pripravljati celo leto, ni popolnoma jasno. Foto: EPA
Ali je počitnice bolje rezervirati v zadnjem hipu ali pa se nanje pripravljati celo leto, ni popolnoma jasno. Foto: EPA

First minute pomeni, da si počitnice rezervirate veliko vnaprej, tudi do enega leta. Res je počitnice tako daleč vnaprej težje načrtovati, je pa prednost poleg nižje cene tudi ta, da imate do datuma, ko greste na pot, počitnice že v celoti plačane. Ker počitnice rezervirate tako zgodaj, je cena seveda nižja in tako lahko prihranite denar. Ponudba first minute je primerna za goste, ki želijo natančno določen datum dopusta in točno vedo, kaj hočejo.

Last minute pomeni, da počitnice rezervirate v zadnjem hipu. To je lahko od približno enega tedna do dneva pred odhodom. Ponudba last minute vključuje tako same letalske karte kot tudi celotne počitniške pakete. Je pa tovrstna ponudba postala že blagovna znamka, tako da se večkrat uporablja za privabljanje kupcev potovanj, kot pa da bi bila za tem dejanska vsebina. Gre za turistične aranžmaje, ki so turističnim agencijam ostali neprodani, ponavadi pa imajo za določen aranžma le še nekaj prostih mest.

Ponudba last minute pa je za tiste, ki so pripravljeni odpotovati v zadnjem hipu in zato čakajo na cenovno najugodnejšo ponudbo, nimajo pa posebnih zahtev glede cilja potovanja in nastanitve.

Kaj se bolj splača, je težko definirati, lahko pa se zgodi, da na koncu za določeno potovanje sploh ni ponudbe last minute, saj je ta razprodana in so vsa mesta zapolnjena z redno ponudbo.

Ana Mušič