V knjigah se skriva veliko znanja, tudi finančnega. Foto: RTV SLO
V knjigah se skriva veliko znanja, tudi finančnega. Foto: RTV SLO
Nikar ne razmišljajte o velikih kupih denarja. Začnite varčevati pri malih stvareh. Saj veste, tolar na tolar, cent na cent ... Foto: RTV SLO

Le pokukajte v priročnike, ki so jih spisali uspešni poslovneži ali ljudje, ki so prihranili precej denarja. Ugotovili boste, da mora imeti vsakdo, ki si resnično želi prihraniti večji znesek, izdelan sistematičen in celosten načrt. Nasveti se od knjige do knjige ne razlikujejo kaj dosti. V ospredju so namreč definirani cilji in dosledno spoštovanje lastne, jasno zastavljene strategije.

Najprej je potrebno dobro spoznati načela, na katerih temelji tržno gospodarstvo. Ali dobro razumete procese, ki poganjajo denarni krog? Ste seznanjeni s temelji tržnega gospodarstva? Kaj pa so to oportunitetni stroški? Tu velja, uspešen varčevalec je dober poznavalec, zato le brž priročnike v roke!

Uspešni ljudje svetujejo, da živite zgolj s sredstvi, ki so vam na voljo. Priročniki navajajo, da si danes bogati ljudje niso nikoli izposojali denarja in niso se zapletali v dolgove; nasprotno, vedno so vedeli, s koliko denarja upravljajo in kje so njihove meje. Dolgovi namreč pomenijo prihodnjo obremenitev - vračilo glavnice in plačilo obresti, česar si dober varčevalec ne bi smel privoščiti.

Če si želite prihraniti določen znesek, je dobro, da imate pred očmi jasen cilj. Si želite nov, bleščeč avtomobil? Mogoče novo stanovanje? Ali zgolj nov, velik televizor? Če se boste zavedali svojih želja, bo varčevanje bolj namensko in precej lažje.

Vedno pa velja: varčevati je treba začeti zgodaj, potrebno se je držati začrtane strategije in racionalizirati vsakodnevno porabo. Odrecite se kakšni stvari, ki je ne potrebujete, pri prihodnjih nakupih pa si postavite določene prioritete. Vedno in v vsakem trenutku lahko najdete možnost za prihranek. Predvsem pa - posvetujte se s človekom, ki je na tem področju uspešen, ali pa preberite nasvete tistih, ki so skrivnosti uspešnega varčevanja zapisali v priročnike.