Plačilo položnic in drugih storitev je po spletu vsekakor cenejše. Foto: RTV SLO
Plačilo položnic in drugih storitev je po spletu vsekakor cenejše. Foto: RTV SLO

Postopek za odprtje spletnega računa je na posameznih bankah podoben, vsaka pa vam izda nekakšno pooblastilo ali certifikat, ki vam omogoča dostop do vašega računa na za to posebej prirejeni spletni strani. Prek spletnega bančništva lahko preverjate stanje na svojem računu, plačujete položnice, spremljate promet na svojem računu, opravljate nakazila na druge račune, plačujete nakupe v spletnih trgovinah in še mnogo več.

Cenejše storitve
Poleg tega so posamezne storitve, ki jih opravite prek spletnega bančništva, cenejše, kot če bi jih opravili na okencu v poslovni enoti vaše banke. Za plačilo položnic boste prek spletnega bančništva morali, odvisno od banke, odšteti od 50 do 75 SIT, na bankomatih za enako storitev zaračunajo od 180 do 410 SIT, na bančnem okencu pa od 320 do 410 SIT.

Banke za pristopnino k spletnim storitvam najpogosteje zaračunajo 5.000 SIT (za nekatere račune 2.500 SIT), pri nekaterih bankah pa pristopnine ni. Za mesečno uporabnino ne boste odšteli več kot 100 SIT, ponekod pa je ta brezplačna.

In še slabosti?
V zadnjem času se pojavlja vse več spletnih prevar, ki prikazujejo lažne vstopne strani za spletne banke, a jih največkrat hitro odkrijejo in banke svoje stranke o tem natančno obvestijo.

Ana Mušič