Upoštevajte zlat nasvet: ne najemajte potrošniških posojil in ne uporabljajte kreditnih kartic. Foto: RTV SLO
Upoštevajte zlat nasvet: ne najemajte potrošniških posojil in ne uporabljajte kreditnih kartic. Foto: RTV SLO
Da bi začeli zdravo finančno pot, si ne privoščite stvari, ki jih ne morete plačati v celoti. Foto: European Community

S prvo zaposlitvijo se po navadi razpoložljiva sredstva povečajo, s tem pa tudi možnost porabe denarja. Mladi zaradi občutka moči tako še lažje zabredejo v finančne težave, ki so odvisne od navad, ki jih dobijo doma in v družbi. V nadaljevanju ponujamo le nekaj napotkov, kako je finančno dobro začeti.

Idealen čas za varčevanje
Mladi na začetku svoje kariere po navadi nimajo velikih finančnih obveznosti, stroškov, zato dajo lažje na stran nekaj denarja, ki ga bodo porabili kasneje.

Dobro bi bilo, če bi se na začetku lahko izognili potrošniškim posojilom in kreditnim karticam, saj redna uporaba teh po navadi vodi v dolgoročne finančne težave. Seveda pridejo trenutki, ko si vsak želi novega pohištva ali avtomobila, vendar je veliko lažje, če se to kupi s privarčevanim denarjem kot s posojilom, saj bo na tak način pot do drugih želja bistveno lažja.

Investirajte v izobraževanje
Še vedno ste mladi in polni energije, zato ni neumna misel, če bi nadaljevali šolanje. Z višjo izobrazbo si zagotovo ustvarite nevidni kapital, ki vam utegne zagotoviti boljšo finančno osnovo. Le z rednim učenjem, branjem in vlaganjem v osebno rast lahko dosežete napredovanje na delovnem mestu in boljši občutek pri uživanju vsega, kar se nahaja okoli vas. Naložba v sebe je večinoma najboljša naložba.