Ne stane nas malo, sploh ce kličemo iz stacionarnega omrežja v mobilna. Foto: RTV SLO
Ne stane nas malo, sploh ce kličemo iz stacionarnega omrežja v mobilna. Foto: RTV SLO

Razširjena uporaba tega pripomočka je znižala cene pogovorov na minuto, nas pa je presenetila cena, ki jo uporabniki plačujemo za klice iz stacionarnega omrežja v mobilna omrežja.

Ta so namreč dražja, kot če bi iz stacionarnega telefona klicali na drug stacionarni telefon nekam v tujino, in sicer v prvem in drugem območju, ki vključujeta v prvem Avstrijo, Hrvaško, Italijo in Madžarsko, v drugem pa Belgijo, Dansko, Finsko, Francijo, Grčijo, Irsko, Kanado, Liechtenstein, Luksemburg, Monako, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Portugalsko, San Marino, Španijo, Švedsko, Švico, ZDA in Združeno kraljestvo.

Minuta vas bo stala »le« 33,6 tolarja, medtem ko vas bo klic na mobilni telefon prijateljice ali prijatelja stal 61,2 tolarja na minuto, če bo ta uporabnik Mobitelovih storitev, in še slabe 4 tolarje več na minuto, če je ta v Simobilovem omrežju. Zanimivo je tudi, da za klice ni predvidene nižje tarife v času manjše obremenitve, kar pomeni, da ne glede na to, v katerem delu dneva kličete, plačate enako, medtem ko je za klice v Simobil v času manjše obremenitve predvidena cena 32,81 tolarja na minuto, kar pa je le 0,8 tolarja na minuto manj, kot za klic v ZDA.

Torej, raje pokličite prijatelje v ZDA kot pa prijatelje v Sloveniji, če se vam slučajno zgodi, da na dosegu roke nimate svojega mobilnika. Ali pa počakajte še malo, ko bo prevladala internetna telefonija in bodo več sivih las imeli ponudniki storitev stacionarnega omrežja kot pa uporabniki.

M. K.