Cena revij v Sloveniji se ponavadi začne pri treh evrih, če pa vsak dan kupujete časopis, z obiskom knjižnice prihranite še več. Foto: Reuters
Cena revij v Sloveniji se ponavadi začne pri treh evrih, če pa vsak dan kupujete časopis, z obiskom knjižnice prihranite še več. Foto: Reuters

Če niste strasten bralec, to še ne pomeni, da je obisk knjižnice izguba časa ali denarja, prej nasprotno. V splošnih knjižnicah so namreč prava informacijska središča, sami pa se morate odločiti, če in kako boste izkoristili to priložnost.

V dobi interneta in spletnih medijev najverjetneje ne pomislite najprej na to, da bi še iskali podatke kje drugje kot na medmrežju. Vendar kaj hitro naletite na omejen dostop do informacij – arhivi nekaterih medijev so dostopni samo naročnikom oziroma članom. Če bi torej radi prebrali članek v neki reviji ali pa časopisu, preprosto preverite, ali je ta na voljo v vaši knjižnici.

Tam si tudi lahko izposodite tudi glasbo na CD-jih ali pa filme in večina to članom omogoča brez doplačila. Fond res ni neskončen, vendar je načeloma dovolj bogat ter dobra rešitev, kadar vaša spletna povezava ne deluje ali pa preprosto nočete s piratstvom kršiti zakona.

In še cena? Splošne knjižnice nezaposlenim večinoma ne zaračunjo članarine, prav tako je ta nižja za šolarje oz. dijake in študete. Članarina pa se razlikuje tudi od knjižnice do knjižnice, za zaposlene se, na primer, giblje med 8 in 16 evri. Če to primerjate s ceno nekaterih revij, se vam »investicija« kmalu povrne.