S posebnimi sistemi obračunavanja lahko prihranite tudi do 13 odstotkov cestnine. Foto: RTV SLO
S posebnimi sistemi obračunavanja lahko prihranite tudi do 13 odstotkov cestnine. Foto: RTV SLO
Črni Kal
Cestnina do Obale vas bo ob upoštevanju popustov stala le 945 SIT. Foto: RTV SLO

Cestnine že dolgo ni več potrebno plačevati z gotovino. Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars) ponuja vrsto drugačnih načinov, med drugim sistem ABC ali posebni kartici Dars in Dars Transporter.

Nas pa zanima predvsem finančni vidik takšnega cestninjenja. Če kupite dobroimetje do 50.000 tolarjev, boste deležni 5-odstotnega popusta, nad 50.000 pa 10-odstotnega. Imetniki posebne Dars kartice Transporter pa so ob nakupu dobroimetja nad 200.000 tolarjev deležni kar 13-odstotkov nižjih cen.

Cestnina med Ljubljano in Videžem je za osebne avtomobile 1.050 tolarjev, z upoštevanjem 10-odstotnega popusta pa vas bo stala le 945 tolarjev. Do Fernetičev boste namesto 880 tolarjev plačali 792 tolarjev, na cestninski postaji Torovo pa namesto 380 tolarjev le 342. Ob večkratnih vožnjah je prihranek nezanemarljiv!

Če se med Obalo in Ljubljano prevažate enkrat tedensko v obe smeri, to pomeni 104 vožnje letno ali 10.920 tolarjev prihranka.

Enostavna uporaba kartice ali sistema ABC
Plačevanje cestnine s karticama Dars ali prek sistema ABC je bolj prijazno za uporabnika, pa tudi cenejše. Cestninjenje je opravljeno v samo nekaj sekundah. Uporabnikom kartice sicer sploh ni potrebno kupiti dobroimetja, saj lahko po dogovoru z družbo finančne obveznosti poravnajo tudi mesečno s plačilnim nalogom.