Če se odpravljate na dopust v Bolgarijo, si lahko krajevno valuto od zdaj zagotovite tudi v Sloveniji. Foto:
Če se odpravljate na dopust v Bolgarijo, si lahko krajevno valuto od zdaj zagotovite tudi v Sloveniji. Foto:
Južnokorejski won
Bolj eksotične valute morate naročiti vnaprej. Foto: Reuters

Potovanja v bolj eksotične dežele so za Slovence vedno bolj dostopna, hkrati pa tudi vedno bolj množična. Teh trendov se zavedajo tudi pri slovenskih finančnih institucijah. Nekatere med njimi so že začele ponujati valute, ki so sicer težko dostopne v slovenskem prostoru. Tiste, po katerih je sicer najmanj povpraševanja, je potrebno naročiti vnaprej.

Modna Bolgarija
Takšno poslovno priložnost je opazila tudi Nova Ljubljanska banka, ki je kot prva začela ponujati bolgarske leve. Na tečajnico jih bo uvrstila s 1. avgustom. V banki se zavedajo vse večje priljubljenosti dopustovanja v Bolgariji, zato so svojo tečajno listo dopolnili z valuto, po kateri vlada vedno večje zanimanje - bolgarski lev. Razlogi za uvedbo levov na tečajnici so predvsem komercialne narave, zaradi povpraševanja strank, pojasnjujejo v NLB-ju.

Poleg valute lahko na omenjeni banki zaprosite tudi za kopijo specimenov valute, tako da jih boste na potovanju lažje prepoznali. S 1. avgustom pa bo v NLB-ju možen tudi plačilni promet za pravne osebe in valutne konverzije v bolgarske leve.

Še ne veste, kam na dopust?
Bolgarija postaja tudi vedno bolj modna turistična destinacija. Obale Črnega morja so relativno blizu, cenovno dostopne in pomenijo nekakšno alternativo Sredozemlju. Skoraj vsa infrastruktura je bolj ali manj nova, saj je bolgarski turizem še v povojih.

Nekatere agencije ponujajo 7-dnevno dopustovanje na Zlati obali, najbolj razvitem črnomoskem letovišču, že od 54,990 SIT. Ta cena vključuje nočitve z zajtrkom in povratno letalsko karto.

M. U.