Vzajemni sklad je v bistvu vreča denarja, katere namen je plemenitenje kapitala in visok donos. Foto: RTV SLO
Vzajemni sklad je v bistvu vreča denarja, katere namen je plemenitenje kapitala in visok donos. Foto: RTV SLO

Vzajemni sklad je združeno premoženje večjega števila vlagateljev in omogoča enostavno varčevanje v vrednostnih papirjih. Tako pri nas kot tudi v tujini so vzajemni skladi vedno bolj razširjena oblika varčevanja v vrednostnih papirjih. V Sloveniji je približno dva odstotka privarčevanega denarja v vzajemnih skladih, kar je bistveno manj kot v drugih državah, tudi sosednjih.

Kako sklad deluje?
Vzajemni sklad je pojem, ki združuje denarna sredstva velikega števila vlagateljev in jih zanje nalaga v različne vrednostne papirje v okviru investicijskih ciljev in politike, ki jih sklad vnaprej opredeli in so zapisani v programu in izvlečku programa vzajemnega sklada. Premoženje vzajemnega sklada je razdeljeno na enake enote, vlagatelj pa pridobi investicijski kupon, ki se glasi na ustrezno število enot premoženja. Z vplačilom vrednosti investicijskega kupona postane kupec lastnik sorazmernega dela premoženja vzajemnega sklada.

Komu je vzajemni sklad namenjen?
V dolgoletni zgodovini borz po svetu se je pokazalo, da je plemenitenje denarja na kapitalskem trgu donosnejše od varčevanja v banki, vendar zahteva veliko časa, znanja in denarja. Namenjen je pravzaprav vsem, ki imajo željo po varčevanju, pa za to nimajo dovolj časa in znanja. Izbira vzajemnega sklada je odvisna predvsem od tega, koliko časa boste varčevali in kako prenašate nihanja vrednosti vašega premoženja.

Koliko časa varčevanje prinaša korist?
To je odvisno od posameznika, nekako pa drži, da manj kot tri leta ni koristno varčevati v vzajemnih skladih. Vedno se je pametno pozanimati tudi, kakšne stroške vam povzroča varčevanje v vzajemnih skladih, saj se ti od sklada do sklada razlikujejo.