Zaposleni v Gorenju so nezadovoljni s prekinitvijo kolektivne pogodbe. Foto: BoBo
Zaposleni v Gorenju so nezadovoljni s prekinitvijo kolektivne pogodbe. Foto: BoBo

Predsednik konference Skei Žan Zeba je pojasnil, da so na današnji skupščini podjetniškega sindikata soglašali, da je njihova edina stavkovna zahteva preklic sklepa o odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe. Do 14. marca pogajanj za spremembo podjetniške pogodbe ni, stavkovni odbor pa bo po 14. marcu stopnjeval svoje dejavnosti.

Delavce Gorenja je razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po navedbah vodstva podjetja ne ustreza več trenutnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta. Uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen privoliti na skrajšanje dopusta le za dva dni.

Sledili so zbori delavcev v organizaciji sindikata, na katerih so sodelavci v večini izražali podporo stavki. V proizvodnih programih je bila podpora stavki več kot 95-odstotna, "odličen odziv" je bil tudi v skupnih službah.

Razloge za odpoved kolektivne pogodbe je te dni na sestankih z delavci pojasnjevalo tudi poslovodstvo Gorenja. Delavcem so hkrati predstavili tudi lanske dosežke in načrte za letos.