V Adrii Airways bo nadzorni svet in upravo nadomestil upravni odbor. Foto: Adria Airways
V Adrii Airways bo nadzorni svet in upravo nadomestil upravni odbor. Foto: Adria Airways
Adria Airways prehaja na enotirno upravljanje

Na skupščini so delničarji potrdili tudi nasprotni predlog predstavnika večinskega lastnika, to je Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), ki je v državni lasti. V slovenski letalski družbi bo tako tričlanski upravni odbor, v katerega je skupščina za mandat petih let imenovala Maksa Tajnikarja in Primoža Klemena kot predstavnika kapitala. Tretjega predstavnika, ki bo zastopal interese delavcev, pa bodo imenovali na podlagi potrditve sveta delavcev družbe.

Prvotno je bil predlagan osemčlanski upravni odbor, nato pa so se odločili za "racionalizacijo števila članov", je po skupščini povedal direktor večinskega, 87,4-odstotnega, lastnika PDP-ja Matej Golob Matzele.

Ni nujno, da sta izvršna direktorja člana upravnega odbora
Za MMC so na Adrii Airways pojasnili, da v skladu z novim statutom družbe ni nujno, da sta izvršna direktorja družbe člana upravnega odbora. "Skupščina Adrie Airways je sprejela statut družbe, v katerem je v enotirnem sistemu predviden sistem upravljanja in vodenja s tričlanskim upravnim odborom, ki sklene z maksimalno dvema izvršnima direktorjema pogodbo o vodenju poslov družbe," še pravijo v podjetju.

"Izvršna direktorja bosta nadaljevala delo. Nastal je sporazum, da ohranita delovni mesti. Pri reorganizaciji nismo imeli namena, da bi prihajalo do kadrovskih menjav," pa je po seji pojasnil Tajnikar. Ideja o prehodu na enotirni sistem upravljanja je po Tajnikarjevih besedah dozorela tako pri vodstvu in nadzornem svetu kot lastniku. "Adria ima praktično enega lastnika, poleg PDP-ja še Novo Ljubljansko banko. V enotirnem sistemu bomo delovali bistveno bolj učinkovito," pravi Tajnikar. "Glede na to, da smo po dveh letih izgub v precej slabem položaju, je toliko bolj pomembno, da smo v organih upravljanja čim bolj operativni," dodaja.

Določene tudi sejnine, v skladu z vladno odredbo
Poleg tega so na skupščini določili tudi sejnine, ki jih bodo prejemali člani upravnega odbora in bodo v skladu s sklepom vlade o stališčih do izplačevanja sejnin in nagrad za predsednika znašale 357,5 evrov bruto, za člane pa 275 evrov bruto na sejo. Skupščina je podelila tudi razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko poslovno leto, za revizorja za letos pa imenovala družbo Ernst & Young, so sporočili iz Adrie.

Adria Airways prehaja na enotirno upravljanje