Pomanjkanje delovnih ur bodo v Adrii Mobil nadomestili v prihodnjem letu. Foto: MMC RTV SLO
Pomanjkanje delovnih ur bodo v Adrii Mobil nadomestili v prihodnjem letu. Foto: MMC RTV SLO
V Savi Tires zatrjujejo, da so na finančno krizo pripravljeni, o morebitnih ukrepih na področju delovnih mest pa v podjetju ne želijo govoriti. Foto: MMC RTV SLO
Tufek za MMC: Adria ne bo odpuščala

Do preklica bodo tako delavci vsak mesec za en teden prekinili delo. Za ta čas bodo prejemali plačilo, razliko pa bodo pokrili v prihodnjem letu. V prejšnjih letih so delavci namreč vnaprej opravili določeno število ur in jih pozneje koristili, tokrat pa bo obratno.

Sava Re: Nižja ponudba pozavarovalnih storitev
Tudi največja slovenska pozavarovalnica, Sava Re, se spopada z vplivi finančne krize. Znižuje se jim namreč vrednost naložbenega portfelja v kotirajoče vrednostne papirje. To sicer ne bo vplivalo na poslovni izid družbe, saj imajo večino svojih naložb razporejenih v skupino, razpoložljivo za prodajo. Kriza pa posredno vpliva tudi na nižjo ponudbo pozavarnovalnih storitev na mednarodnem trgu in višje zahteve po donosnosti poslovanja, kar oboje vpliva na višanje cen pozavarovalnih storitev. Določeno mero tveganja bo v prihodnje mogoče zaznati predvsem v primeru globlje gospodarske krize, ocenjujejo v Pozavarovalnici Sava.

Istrabenz: Nestabilne cene energentov in surovin
Na Istrabenz finančna kriza vpliva predvsem z nestabilnimi cenami energentov in surovin, povečanjem plačilne nediscipline, s padcem cen vrednostnih papirjev na borzah in z zaostrenimi pogoji pridobivanja zunanjih virov financiranja. V prihodnjem letu pričakujejo umiritev cen energentov in surovin, kar bo ugodno vplivalo na poslovanje skupine. Sicer je znižanje kapitala poslabšalo kazalnik lastniškosti financiranja, zaradi česar so družbe v skupini Istrabenz pripravile seznam sredstev in naložb, ki so poslovno nepotrebne. Z njihovo prodajo bo dosežen priliv finančnih sredstev, ki bo uporabljen predvsem za znižanje dolga, kar bo izboljšalo strukturo virov financiranja.

V skupini Sava pričakujejo načrtovane dobičke kljub krizi
V skupini Sava zaznavajo, da je gospodarsko okolje opazno slabše od tistega, na katerega so v družbi računali ob pripravi letošnjih načrtov. Kljub temu pričakujejo, da bodo dosegli načrtovani dobiček skupine. V turistični dejavnosti se recesija kaže v upadanju povpraševanja po turističnih storitvah, v gumarski dejavnosti pa se srečujejo z rastjo cen surovin.

Sava Tires pripravljena na krizo
V Savi Tires pa zatrjujejo, da so na finančno krizo pripravljeni, o morebitnih ukrepih na področju delovnih mest pa v podjetju ne želijo govoriti.

Adria Airways ne bo odpuščala
Na vprašanje, ali bo finančna kriza vplivala na poslovanje Adrie Airways, je predsednik uprave družbe Tadej Tufek za MMC povedal, da Adria ni osameli otok znotraj Evrope oziroma na svetu, tako da finančna kriza družbe ne bo obšla. Se pa borijo, da bi ob koncu leta vseeno dosegli napovedan rezultat. Tufek ocenjuje, da bodo preživele tiste letalske panoge, ki bodo ostale v nacionalni lasti, in tiste, ki se bodo povezale v večje strateške alianse. Odpuščanj v Adrii Airways ni pričakovati, prihajata namreč dve novi letali, ki zahtevata dodatno posadko.

A. M.

Tufek za MMC: Adria ne bo odpuščala