Titan je pomembna kovina v proizvodnji letal in vesoljskih plovil. Na fotografiji titanova cev v notranjosti Nasinega roverja. Foto: AP
Titan je pomembna kovina v proizvodnji letal in vesoljskih plovil. Na fotografiji titanova cev v notranjosti Nasinega roverja. Foto: AP

Generalni direktor Airbusa Guillaume Faury je na letnem srečanju z delničarji dejal, da razširjanje sankcij na titan "ne bi bilo primerno". Titan se sicer uporablja pri proizvodnji letal in njihovih motorjev. Rusija je največji svetovni proizvajalec titana, strateške kovine, cenjene zaradi njene vzdržljivosti glede na težo.

Evropska unija je do zdaj v sklopu sankcij ustavila uvoz ruskega premoga in jekla, vendar so voditelji v ponedeljek sporočili, da so na mizi tudi dodatne sankcije.

Tiskovni predstavnik Airbusa je poudaril, da podjetje v celoti upošteva sprejete sankcije, pozval pa je proti omejitvam na uvoz titana. "Sankcije proti ruskemu titanu praktično ne bi škodile Rusiji, saj predstavljajo le majhen del tamkajšnjih izvoznih prihodkov. Vendar bi močno škodile celotni letalski in vesoljski industriji po Evropi," je dodal.

Airbus polovico titana prejme iz Rusije

Airbus približno polovico svojih potreb po titanu prejme iz Rusije. Direktor Faury je na srečanju z delničarji navedel, da Airbus sicer dolgoročno išče neruske vire titana, njihove potrebe pa so kratkoročno in srednjeročno pokrite.

Po navedbah uradnikov sicer skrbi vzbujajo zaloge titana pri Airbusovih dobaviteljih, denimo francoskem podjetju Safran, ki uporablja titan pri izdelavi delov reaktivnih motorjev in podvozij. Safran je februarja sporočil, da imajo rezerve še za nekaj mesecev, pri čemer pa ruski titan pokriva manj kot polovico njihovih potreb.

Boeing ne bo več kupoval ruskega titana

Ameriški letalski proizvajalec Boeing, ki je tretjino potrebnega titana kupoval od podjetja SMPO-AVISMA, ki je delno v ruski državni lasti, je prejšnji mesec prekinil nakup ruskega titana.

Letalska industrija pa ni edina, ki je odvisna od ruskega blaga in skuša lobirati v politiki. Ameriške javne službe so po poročanju Reutersa lobirale pri Beli hiši, naj ne prepove ruskega urana.