Za 13,4 odstotka dražje gostinske storitve so inflacijo zvišale za 0,5 odstotne točke, 0,4 odstotne točke pa so k letni inflaciji prispevale še dražje alkoholne pijače in tobak ter višje cene v skupini stanovanje. Foto: BoBo
Za 13,4 odstotka dražje gostinske storitve so inflacijo zvišale za 0,5 odstotne točke, 0,4 odstotne točke pa so k letni inflaciji prispevale še dražje alkoholne pijače in tobak ter višje cene v skupini stanovanje. Foto: BoBo

Inflacija je bila avgusta predvsem posledica višjih cen storitev (+0,7 odstotka), medtem ko se je blago v povprečju podražilo za 0,1 odstotka. Višje so bile cene mesa (+1,6 odstotka), dražji so naftni derivati, telefonske in internetne storitve, ki so se podražile za 1,3 odstotka, ter počitnice v paketu, katerih cene so bile višje za tri odstotke. Cene letalskega potniškega prevoza so bile višje za 3,7 odstotka, cene opreme za šport za 3,3 odstotka, cene prenočevanja v hotelih za 2,8 odstotka.

Najbolj se je pocenila zelenjava (-10,8 odstotka). Med drugimi pocenitvami so bile očitne še nižje cene tkanin (-3,8 odstotka), telefonskih aparatov (-2,8 odstotka) ter motornih koles in koles (-2,7 odstotka).

Dražje gostinske storitve
Na letni ravni so se cene storitev avgusta v povprečju zvišale za 3,5 odstotka, blaga pa za 1,6 odstotka. Zvišanje cen je bilo v letni primerjavi avgusta najizrazitejše v skupini gostinske in nastanitvene storitve (+9,9 odstotka). Sledile so cene v skupinah alkoholne pijače in tobak (+7,5 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (+4,3 odstotka), stanovanje (+2,7 odstotka), komunikacije (+2,5 odstotka) ter rekreacija in kultura (+0,9 odstotka).

Dražja hrana in pijače
Letno rast cen so najbolj okrepile višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (+0,7 odstotne točke) - izstopale so podražitve sadja in zelenjave (+18,4 oz. +8,8 odstotka) ter mesa (+6,1 odstotka). V zadnjem letu so se povišale tudi cene elektrike in komunalnih storitev (+12,9 oz. +6,6 odstotka).

Občutno nižje cene plina in avtomobilov
Letno rast cen so na drugi strani najbolj znižale nižje cene plina (-0,2 odstotne točke) in osebnih avtomobilov (-0,2 odstotne točke). Plin je bil cenejši za 15,6 odstotka, osebni avtomobili pa za 3,7 odstotka. Med pocenitvami so izstopale še nižje cene cestnega potniškega prevoza (-14,9 odstotka), snemalnih medijev za sliko in zvok (-6,9 odstotka), telefonskih in drugih aparatov (-6,7 odstotka) ter daljinske energije (-6,6 odstotka).

Inflacija tudi v evrskem območju
Tudi evrsko območje je avgusta na letni ravni imelo 1,3-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke manj kot julija. Avgusta so se na letni ravni najbolj podražile cene hrane, alkohola in tobaka, in sicer za 3,3 odstotka.