Sanacija Hypa postaja za Avstrijo čedalje večja mora. Foto: EPA
Sanacija Hypa postaja za Avstrijo čedalje večja mora. Foto: EPA
Protiustavnost v primeru Hypo banke v Avstriji

" imetnikov podrejenih obveznic neustaven.

Ustavno sodišče je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA presodilo, da je država z zakonom neenakopravno obravnavala upnike koroške bančne skupine in z zakonom kršila temeljno ustavno pravico do lastnine.

Kljub poroštvu zvezne dežele Koroške, ki je veljalo za vse upnike, je namreč posegla v lastninsko pravico le nekaterih med njimi. Ustavno sodišče je zapisalo, da je odprava poroštva za eno skupino upnikov, medtem ko jamstva za druge še naprej veljajo, nesorazmeren in neustaven ukrep.
Ustavno sodišče je nadalje ugotovilo, da država ni zgolj razlikovala med posameznimi skupinami upnikov, ampak je delala razlike tudi med samimi imetniki podrejenih obveznic, saj je v sanacijo vključila le nekatere med njimi. Izbrisala je namreč le tiste obveznosti banke iz podrejenih obveznic, ki so imele rok zapadlosti pred 30. junijem 2019.

Zaradi današnje odločitve ustavnega sodišča bo Heta oz. Hypova slaba banka, ki je prevzela slabe terjatve in preostale obveznosti banke, dobila za več kot 800 milijonov evrov težak udarec, skupaj z obrestmi pa okoli 900 milijonov evrov.
Na odločitev v Sloveniji še čakamo
Imetniki podrejenih obveznosti so bili tako kot lastniki bank vključeni tudi v veliko bančno sanacijo v Sloveniji ob koncu 2013. V primeru slovenskih bank so bili v mehanizem bail-in (ko je del terjatev upnikov odpisan) vključeni imetniki vseh podrejenih obveznic in vsi lastniki.
Ustavno sodišče zahteve za presojo ustavnosti stanovskih združenj vlagateljev in malih delničarjev ter nekaterih drugih posameznikov in organov še obravnava. Za mnenje o skladnosti takšne sanacije s pravnim redom EU-ja je prosilo tudi Sodišče EU-ja, končno odločitev pa bo sprejelo po prejemu tega mnenja.

Protiustavnost v primeru Hypo banke v Avstriji