Medkrajevni javni prevoz uporablja vedno več potnikov. Foto: BoBo
Medkrajevni javni prevoz uporablja vedno več potnikov. Foto: BoBo

Avtobusi v mestnem javnem prevozu so prepeljali skoraj 3,2 milijona potnikov, kar je sedem odstotkov manj kot junija lani, v medkrajevnem javnem prevozu pa nekaj več kot 2,1 milijona potnikov oz. tri odstotke več. Skupno je bilo opravljenih 40 milijonov potniških kilometrov ali tri odstotke več, so sporočili s statističnega urada.

Vlaki so prepeljali več kot 1,4 milijona potnikov ali 20 odstotkov več kot v lanskem juniju. Pri tem so opravili skoraj 97 milijonov potniških kilometrov ali 22 odstotkov več.

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je potovalo 147.900 potnikov, kar je po podatkih statističnega urada 15 odstotkov več kot v šestem mesecu lani. Pretovorjenih je bilo 944 ton blaga oz. za sedem odstotkov manj.

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 349 ladij oz. 23 odstotkov več kot pred enim letom, od tega jih je bilo 50 za prevoz potnikov. Skupno so našteli 23.588 potnikov ali za 34 odstotkov več. V koprskem pristanišču so pretovorili nekaj več kot 1,9 milijona ton blaga ali 28 odstotkov več.

Junija je bilo medtem v Sloveniji prvič registriranih 11.600 cestnih motornih vozil, kar je sedem odstotkov manj kot junija lani. Med temi je bilo nekaj več kot 7800 osebnih avtomobilov oz. za štiri odstotke manj. Registriranih je bilo več novih vozil, in sicer 4700, kar glede na lanski junij predstavlja dvoodstotno rast.

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo iz nje nekaj manj kot 7,3 milijona potniških vozil ali odstotek manj kot v prejšnjem juniju. Tovornih vozil je bilo 1,6 milijona oz. tri odstotke manj, so še zapisali na statističnem uradu.