Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI, napoveduje, da so pripravljeni tudi zaostriti sindikalni boj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lidija Jerkič, predsednica sindikata SKEI, napoveduje, da so pripravljeni tudi zaostriti sindikalni boj. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Predlog delodajalcev o dveodstotnem zvišanju plač s 1. januarjem in o dodatnem 1,5-odstotnem zvišanju s 1. junijem je po oceni SKEI-ja "daleč pod zahtevami". "V praksi tak predlog pomeni zvišanje najnižje osnovne plače v elektroindustriji v bruto znesku za 10,40 evra. Predlagani dvig pomeni povečevanje razkoraka med najnižjo osnovno plačo in minimalno plačo, saj se je slednja v istem razdobju dvignila za 4,7 odstotka," poudarjajo v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI).

Delavci v prvih tarifnih razredih so tako po njihovih besedah še naprej povsem izenačeni - vseeno je, ali imajo 30 let delovne dobe in za ravno toliko presegajo normo, ali pa nič od tega, saj v obeh primerih prejmejo le minimalno plačo. Peti tarifni razred, v katerega so uvrščena zahtevnejša dela, pa bi ob upoštevanju predlaganega še vedno ostal pod zneskom minimalne plače.

"Pogajalska stran delojemalcev vztraja, da se najnižje osnovne plače dvignejo za večji odstotek, kot se je dvignila minimalna plača in da se določi najnižje izplačilo v panogi, ki bo večje od minimalne plače," so dodali.

Kaj še zahtevajo?
Stavkovnih zahtev SKEI-ja je več. Pod prvo točko v sindikatu zahtevajo, da se s 1. januarjem zviša najnižje osnovne plače za vse tarifne razrede v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za devet odstotkov. Pogajanja se bodo nadaljevala predvidoma 14. februarja.

Prejšnjo sredo je SKEI izvedel stavko, v kateri je sodelovalo nekaj več kot 14.000 zaposlenih. Med stavkajočimi - ti so stavkali doma - so bili predvsem člani sindikata. V elektroindustriji je sicer zaposlenih 85.000 ljudi, članov SKEI-ja pa je nekaj manj kot 35.000.