Na začetku tega tedna so delniški indeksi zaradi politične krize v Italiji padli (v ZDA so bile izgube največje letos), toda zdaj indeksi spet hitijo navzgor. Elitni newyorški Dow Jones je v torek pridobil 0,8 odstotka, v sredo pa več kot odstotek, tako da se je spet zavihtel nad 14 tisoč točk. Foto: EPA
Na začetku tega tedna so delniški indeksi zaradi politične krize v Italiji padli (v ZDA so bile izgube največje letos), toda zdaj indeksi spet hitijo navzgor. Elitni newyorški Dow Jones je v torek pridobil 0,8 odstotka, v sredo pa več kot odstotek, tako da se je spet zavihtel nad 14 tisoč točk. Foto: EPA
Rene Obermann
Nič kaj prijetnega dela ni imel prvi mož podjetja Deutsche Telekom Rene Obermann, ko je moral pojasniti, od kod lani milijardna izguba. Foto: EPA

navzgor.

Po štirih negativnih dnevih, ko je indeks SBI TOP dosegel najnižjo letošnjo vrednost in se spustil pod 600 točk, so delnice (z izjemo Krke) že v sredo okrevale, danes pa se podražile za več odstotkov, toda promet je bil zelo nizek. Še največ, dobrih 300 tisoč evrov, ga je bilo s Krkinimi delnicami, ki so dnevni vrh dosegle pri 52,40 evra. Petrolove in Triglavove delnice so poskočile za okrog pet odstotkov, medtem ko je Telekomu, ki je lani dobiček povišal za 28 odstotkov (na 43,5 milijona evrov), uspela le 1,4-odstotna rast, kar je najmanj med delnicami, vključenimi v indeks SBI TOP.

Indeks SBI TOP pridobil tri odstotke
Ob objavi, da se je lani slovenski BDP skrčil za 2,3 odstotka in dan po padcu vlade je triodstotna rast indeksa SBI TOP (623 točk) videti presenetljiva. Janševa vlada je namreč obljubljala, da bo prodala državni delež v pomembnih podjetjih, kar je bil po lanskem poletju glavni vzrok za opazno rast Ljubljanske borze. To je v intervjuju za TV Slovenija poudaril tudi finančni minister v odstopu Janez Šušteršič.

Denar z borze lahko pomeni zagon gospodarstvu
"Ko smo septembra sprejemali zakon o državnem holdingu, so šli indeksi na borzi navzgor, prav tako po odločitvi, da ne bo referenduma o tem zakonu, saj je v pričakovanju privatizacije v državo že prihajal denar. Ta denar ne gre le borznikom, ampak ga dobi tisti, ki je bil prej lastnik teh delnic. Ta denar se preusmeri v neke investicije in pomeni zagon gospodarstvu," je dejal Šušteršič.

Tečaji delnic na Lj. borzi (28. februar):

LUKA KOPER

+5,13 %

8,60 EUR

PETROL+5,03 %

218,00

ZAV. TRIGLAV

+4,58 %

16,00
MERCATOR

+3,45 %

120,00
NOVA KBM

+2,94 %

1,40

GORENJE

+2,49 %

4,121

KRKA

+1,56 %

52,00

TELEKOM

+1,40 %

84,16


Vlagatelji se utegnejo izogibati Sloveniji
Na vprašanje, ali se lahko izognemo odprodaji državnega premoženja, je Šušteršič odgovoril: "Če država ne bo prodala svojih deležev v podjetjih, tudi na drugih področjih ne bo investicij, ker bodo vsi razmišljali, da je to država, kjer politika nadzira gospodarstvo. Normalni investitorji po navadi v takšno okolje nočejo vstopiti."

Dow Jones spet nad 14 tisoč točkami
Po ponedeljkovem pretresu, ki ga je povzročil razplet italijanskih parlamentarnih volitev, so se razviti finančni trgi spet vrnili v pozitivno območje. Dow Jones (14.076 točk) je v sredo pridobil še 1,27 odstotka in se spet zavihtel nad 14 tisoč točk, medtem ko je širši S & P porasel nad psihološko mejo 1.500 točk. Kupce delnic je poleg nekaterih spodbudnih makroekonomskih podatkov (predvsem z nepremičninskega trga) opogumil Ben Bernanke.

Fed za zdaj ostaja zvest svoji politiki
Predsednik ameriške centralne banke je namreč v odboru za finance predstavniškega doma kongresa branil politiko kvantitativnega sproščanja, v okviru katere Fed mesečno odkupi za 85 milijard dolarjev obveznic. Prav ta ultraohlapna politika Zveznih rezerv ima ključno vlogo pri razcvetu delniških trgov in dokler bo Fed še naprej tako pridno tiskal denar, se za pozitivna gibanja na borzah verjetno ni treba bati.

Milijardna izguba Deutsche Telekoma
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.735 točk) je v četrtek do 13. ure pridobil 0,75 odstotka, čeprav so se pocenile delnice Deutsche Telekoma. Podjetje je imelo prvič po začetku tega stoletja letno izgubo, ki je zaradi 7,4-milijardnega odpisa v ameriški hčerinski družbi T-Mobile dosegla 5,3 milijarde evrov. Predlani je imelo podjetje 557 milijonov evrov dobička. Nafta brent je pri okrog 112 dolarjih, vrednost evra pa znaša dobrih 1,31 dolarja.