Newyorški Dow Jones je pretekli teden porasel za 0,8 odstotka, v letošnjem letu pa že za 11 odstotkov. Lastniki delnic se ne veselijo le rasti tečajev, ampak tudi dividend, saj znaša povprečna dividendna donosnost podjetij, vključenih v indeks S & P 500, okrog 2,2 odstotka. To je več od donosnosti ameriških desetletnih obveznic. Foto: Reuters
Newyorški Dow Jones je pretekli teden porasel za 0,8 odstotka, v letošnjem letu pa že za 11 odstotkov. Lastniki delnic se ne veselijo le rasti tečajev, ampak tudi dividend, saj znaša povprečna dividendna donosnost podjetij, vključenih v indeks S & P 500, okrog 2,2 odstotka. To je več od donosnosti ameriških desetletnih obveznic. Foto: Reuters
Alan Greenspan, ki je pred Bernankejem vodil ameriško centralno banko, je pomiril vlagatelje z besedami, da so delnice na Wall Streetu trenutno podcenjene. Foto: EPA
iPhone 5
Applove delnice so se v petek podražile za več kot dva odstotka, medtem pa se še vedno lomijo kopja, ali so delnice po kar 40-odstotnem popravku navzdol spet vredne nakupa, ali pa podjetje res vedno bolj izgublja boj s Samsungom. V fiskalnem letu 2012 je bilo sicer prodanih 125 milijonov iPhonov, potem ko jih je bilo dve leti prej prodanih 40 milijonov. Vseeno je Samsung delež na trgu pametnih telefonov povečal na 30 odstotkov, medtem ko ima Apple še vedno 19-odstotnega. Foto: EPA

Newyorški delniški indeks Dow Jones je do četrtka iz dneva v dan višje prestavljal zgodovinske mejnike in z nizom desetih zaporednih dni, ko se je njegova vrednost samo zviševala, izenačil rekord iz novembra 1996. Takrat je prvi mož Feda Alan Greenspan opozoril na neracionalno evforijo, ki vlada na trgu. To so bile njegove morda celo najbolj nepozabne besede 18 let dolgega predsedovanja najpomembnejši finančni ustanovi na svetu.

Greenspan: Nobenega borznega mehurčka
Zdaj je njegovo mnenje nasprotno in pravi, da Wall Street ni neracionalno visoko. V pogovoru za CNBC je poudaril, da je besedna zveza "irrational exuberance" (neracionalna evforija) zadnja, ki bi jo lahko uporabil za opis trenutnega stanja in da lahko bikovsko gibanje delnic traja še nekaj časa, saj so delnice še vedno precej podvrednotene. Na vprašanje, ali bo sedanji guverner Feda Ben Bernanke tudi po januarja 2014, ko se mu izteče mandat, ostal na svojem položaju, je odgovoril: "Upam, čeprav bi ga povsem razumel, če bi rekel, da ima dovolj."

Dow Jones (ZDA)

14.514 točk
Nasdaq (ZDA)3.249
DAX30 (Frankfurt)8.042
Nikkei (Tokio)12.560
10-letne slov. obvezn.
donos: 4,84 %
10-letne am. obvezn.donos: 2,00 %
EUR/USD1,308
USD/JPY95,31
EUR/CHF1,2275
Nafta brent110,07 USD
Zlato1.592 USD
Euribor, 6-mesečni0,326 %


Roubini: ECB naj še zniža obrestno mero
Večina analitikov meni, da ima največ zaslug za sveže borzne rekorde sedanja Fedova politika poceni denarja. Vedno več je pozivov, da bi morala tudi Evropska centralna banka "streljati z vsemi topovi". Znani ekonomist Nouriel Roubini je opozoril, da bodo pri ECB-ju slej ko prej prisiljeni znižati obrestno mero, saj bo tveganje globlje recesije, ki bi sprožila politične in socialne napetosti, še večje. Od lanskega julija je obrestna mera evrskega območja 0,75-odstotna, čeprav se letos ne bo mogoče izogniti recesije, inflacija pa je pod ciljno vrednostjo.

Evro bi moral biti vsaj 10 odstotkov nižje
V petek je direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde povedala, da ima Evropska centralna banka še prostor za nadaljnja znižanja obresti. Roubini je prepričan, da je to neizogibno: "Obresti morajo biti še nižje, da spodbudijo gospodarsko rast in oslabijo evro. Da bi bile države z obrobja evrskega prostora konkurenčnejše, bi morala biti evropska valuta vsaj 10, 20 ali celo 30 odstotkov manj vredna," je še povedal Roubini, ki je napovedal finančno krizo. Evro je bil lani vreden 1,20 dolarja, na začetku februarja 1,37 dolarja, zdaj pa niha okrog vrednosti 1,30 dolarja.

Dividende prinašajo več kot varne obveznice
Na evropske težave se Wall Street ne ozira. Samo letos se je Dow Jones povzpel za 11 odstotkov, od tega 0,8 odstotka v zadnjem tednu. V petek je po desetih zaporednih dneh sicer zdrsnil za 0,17 odstotka, kar naj bi bil le kratek predah pred nadaljnjo rastjo. Z delnicami, vključenimi v širši delniški indeks S & P 500, se trenutno trguje pri 13,5-kratniku pričakovanega dobička za prihodnjih 12 mesecev, kar ni veliko. Ob tem je treba tudi upoštevati, da je dividendna donosnost večine delnic višja od bančnih obrestnih mer ali od donosnosti varnih obveznic.

Apple utegne kmalu predstaviti cenejši iPhone
V zadnjem tednu je na delniških trgih veliko pozornosti vzbudil Samsung, ki je predstavil novi pametni telefon Galaxy S4. Lani je Samsung postal številka ena na trgu pametnih telefonov s 30,3-odstotnim deležem, medtem ko ima Apple 19-odstotnega. Leta 2011 sta bila oba proizvajalca še izenačena s po 19-odstotnim deležem. Poznavalci Applu svetujejo, da je najlažji način za pridobivanje tržnega deleža na hitro rastočih trgih, kot sta Indija in Kitajska, cenejša različica iPhona, kar bi se utegnilo zgoditi še to poletje. BlackBerryjev tržni delež je bil leta 2011 osemodstoten, lani pa le še 3,2-odstoten.

Rast Triglava in v petek posel v vrednosti 12 milijonov
Na slovenskem kapitalskem trgu podpis koalicijske pogodbe ni predramil kupcev. Krkine delnice so prvič letos pogledale pod 50 evrov in na tedenski ravni izgubile 4,27 odstotka. Novomeški farmacevt je imel lani četrto leto zapored nižji dobiček. Telekomove in NKBM-jeve delnice so padle za skoraj tri odstotke. Delnice Zavarovalnice Triglav so se v petih dneh podražile za dobre tri odstotke, izstopa pa visok promet. Bilo ga je za 12 milijonov evrov, potem ko so bili prodani več kot trije odstotki naše največje zavarovalnice. Več informacij o poslu bo znanih v naslednjih dneh.