Vodilni svetovni delniški indeksi so prejšnji teden pridobivali, zdaj pa je tu mesec december, ki je tradicionalno ugoden za vlagatelje. Foto: EPA
Vodilni svetovni delniški indeksi so prejšnji teden pridobivali, zdaj pa je tu mesec december, ki je tradicionalno ugoden za vlagatelje. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent je bila ob 13. uri 111,45 dolarja. Foto: Reuters

Kitajska proizvodna dejavnost je novembra prvič po 13 mesecih porasla, kažejo uradni podatki. Indeks PMI je namreč dosegel 50,5 točke. Vrednost indeksa PMI nad 50 točkami predstavlja rast sektorja, vrednost pod 50 točkami krčenje. Prej je bil kitajski PMI-indeks za proizvodno dejavnost kar 12 mesecev zapored pod mejo 50. Analitiki zdaj napovedujejo, da bo rast BDP-ja v zadnjem letošnjem četrtletju osemodstotna, potem ko je bila od julija do septembra na letni ravni 7,4-odstotna, najmanj v zadnjih treh letih.

Kazalnik P/B na Japonskem manjši od 1
Tokijski delniški indeks Nikkei je danes segel najvišje v zadnjih sedmih mesecih, vlagatelji pa zaradi šibkejšega jena stavijo zlasti na izvozna podjetja. Nissanove delnice so pridobile skoraj tri odstotke. Skupina Nissan je imela novembra 13 odstotkov višjo prodajo kot v istem lanskem mesecu. Letos se je Nikkei povzpel za 12 odstotkov, po nekaterih kazalnikih pa naj bi bil trg podcenjen v primerjavi z zahodnimi trgi. Povprečno razmerje med ceno delnice in njeno knjigovodsko vrednostjo (P/B) znaša le 0,9. V ZDA je med delnicami, vključenimi v indeks S & P 500, to razmerje 1,9, medtem ko se z delnicami evropskih družb v povprečju trguje pri 1,4-kratniku knjigovodske vrednosti.

Frankfurt pol odstotka pod enoletnim vrhom
Na evropskih borzah so se dopoldne razveselili podatka, da je britanska proizvodnja novembra doživela manjši upad dejavnosti od pričakovanj, spodbudna pa so tudi gibanja na obvezniških trgih. Donos španske desetletne obveznice se je znižal za 16 bazičnih točk in znaša 5,20 odstotka. S tem je nižji od donosa primerljive slovenske obveznice (5,48 odstotka). Vodilni evropski delniški indeksi so v območju letošnjega vrha. Frankfurtski DAX30 (7.445 točk) je porasel za okrog pol odstotka, prav toliko mu tudi manjka do 52-tedenskega maksimuma. Podobno velja za pariški CAC40, ki je dosegel 3.589 točk.

Tečaji delnic na Lj. borzi (3. december):

MERCATOR

+1,64 %

117,90 EUR

TELEKOM

+0,00 %

80,00

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

15,20

KRKA

-0,24 %

46,60

LUKA KOPER

+0,70 %

7,11

NOVA KBM

-0,71 %

1,122

GORENJE

-1,46 %

4,05

PETROL

-1,84 %

213,00



Navzgor le Mercatorjeve delnice
Na Ljubljanski borzi so se v ponedeljek podražile le Mercatorjeve delnice, ki so ob koncu trgovanja dosegle 117,90 evra, kar je drugi najvišji tečaj "soseda" v zadnjem mesecu. Indeks SBI TOP (587 točk), ki je novembra izgubil dve tretjini odstotka, se je znižal za 0,3 odstotka. Petrolove delnice so se po treh dneh rasti pocenile za skoraj dva odstotka. Tečaj znaša 213 evrov in je 37 odstotkov višji kot na začetku leta. Petrol je sicer eno redkih slovenskih podjetij, ki je v prvih devetih mesecih v primerjavi z istim lanskim obdobjem zvišalo tako prihodke kot dobiček.

Izjemna rast v Venezueli

Medtem ko slovenski delniški trg niti letos lastnikom blue-čipov ne bo prinesel veselja, pa so nekatere borze divje pridobivale. CNN je objavil lestvico petih borz, ki se lahko pohvalijo z največjo rastjo. Na prvem mestu je Venezuela, kjer se je vrednost osrednjega indeksa letos več kot potrojila. Poskočile so zlasti bančne delnice, saj se verjetno ne bodo uresničile grožnje predsednika Huga Chaveza o podržavljenju bank. Na drugem mestu je z več kot 50-odstotno rastjo egiptovski trg, ki pa s tem še ni nadoknadil vseh izgub iz leta 2011, ko je borza trpela zaradi arabske pomladi. Zelo so lahko zadovoljni tudi vlagatelji v Turčiji - rast je za zdaj več kot 40-odstotna, čeprav ima država pri agenciji Moody's oceno "junk".