Ker je ameriški senat potrdil dogovor o proračunu in javnem dolgu, so se ZDA izognile razglasitvi (vsaj delne) plačilne nesposobnosti, Wall Street pa je to nagradil z lepo rastjo delniških indeksov. Dow Jones se je povzpel za dobrih 200 točk. Foto: Reuters
Ker je ameriški senat potrdil dogovor o proračunu in javnem dolgu, so se ZDA izognile razglasitvi (vsaj delne) plačilne nesposobnosti, Wall Street pa je to nagradil z lepo rastjo delniških indeksov. Dow Jones se je povzpel za dobrih 200 točk. Foto: Reuters
Na delniških trgih je krivulja spet usmerjena navzgor. Foto: EPA

"Možnost nesprejetja dviga meje zadolževanja in s tem povezana tveganja niso imeli bistvenega vpliva na delniške trge. Glede na razsežnost potencialne plačilne nezmožnosti so vlagatelji nenehno menili, da si ZDA tega ne morejo privoščiti in da se bo rešitev, pa čeprav kratkoročna kljub vročim pogajanjem v zadnjem hipu našla, kar se je res zgodilo," je za MMC povedal Matjaž Bernik, član uprave Ilirike.

Dramatična jesen 2008 se ni ponovila
Finančni trgi se res niso pretirano vznemirjali, ker so bile od začetka oktobra vladne ustanove, ki se financirajo iz proračuna, zaprte in je Washington do zadnjega omahoval z dogovorom o dvigu dovoljene meje zadolževanja, s čimer je grozilo, da ZDA prvič ne bi mogle poravnavati svojih obveznosti. Nekateri so to primerjali celo z razsežnostmi zloma banke Lehman Brothers leta 2008. Da bi torej delniški indeksi zanihalo dramatično navzdol, svet pa bi lahko zdrsnil v recesijo.

Sloviti vlagatelj Warren Buffett je v pogovoru za CNN povedal, da je z mejo dolga tako kot z nedolžnostjo: ko jo enkrat izgubiš, ni poti nazaj.




Dow Jones 200 točk navzgor

Indeks Dow Jones (15.373 točk) se je sicer v torek znižal za 130 točk, a je to izgubo v sredo več kot nadomestil, saj se je povzpel za dobrih 200 točk. Poleg dogovora v Washingtonu so pomagali tudi nekateri spodbudni četrtletni poslovni rezultati. Bank Of America je občutno popravil svoj dobiček - če ga je bilo lani v tretjem četrtletju za 340 milijonov dolarjev, ga je bilo tokrat za 2,5 milijarde, saj je bilo občutno manj odpisov slabih posojil. Tudi Intelove delnice so se podražile, čeprav je proizvajalec polprevodnikov precej pesimističen pri napovedih poslovanja v preostanku letošnjega leta in je bil prisiljen znižati napoved dobička.

Avtomobilski trg se počasi prebuja
Tudi evropske borze so se zadnje dni obrnile navzgor. Frankfurtski DAX30 (8.846 točk) je včeraj postavil nov rekord. Da se Evropa počasi le prebuja iz globoke krize, dokazuje septembrsko dogajanje na avtomobilskem trgu. Znotraj EU-ja je bilo registriranih 5,4 odstotka več avtomobilov kot v istem obdobju lani. Med posameznimi trgi sta najbolj izstopala Španija (kar 28,5-odstotna rast) in Velika Britanija (+12 odstotkov), o padcu prodaje novih avtomobilov pa so poročali iz Nemčije in Italije. V prvih devetih mesecih je bila prodaja v primerjavi z istim lanskim obdobjem z dobrimi devetimi milijoni vozil nižja za 3,9 odstotka, pri čemer je Volkswagen ohranil največji tržni delež (24,9 odstotka).

Tečaji delnic na Lj. borzi (16. oktober):

MERCATOR

+4,81 %

84,90 EUR

LUKA KOPER+2,54 %

10,10

ZAV. TRIGLAV

+1,87 %

18,785
KRKA

+1,78 %

54,96
PETROL

+1,43 %

213,00

GORENJE

+1,22 %

4,15

TELEKOM

-0,09 %

106,90

NOVA KBM

-2,19 %

0,313

LJSE: navzgor ob nizkem prometu
Trgovanje na Ljubljanski borzi je medtem še naprej zelo skromno. "Razlog za manjše zanimanje lahko iščemo v perečih domačih problemih v gospodarstvu, ki za zdaj odvračajo domače vlagatelje od naložb v nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, kot so delnice, na drugi strani pa je zanimanje tujih vlagateljev omejeno zgolj na večja in najlikvidnejša podjetja," je komentiral Matjaž Bernik. Indeks SBI TOP (619 točk) se je v sredo po zaslugi petodstotne rasti Mercatorja in dvoodstotne podražitve Krke zvišal za poldrugi odstotek, donos slovenske desetletne obveznice pa je zdrsnil pod 6,50 odstotka.