Dolg Adrie Airways do bank znaša okoli 80 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 20 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Dolg Adrie Airways do bank znaša okoli 80 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 20 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Robert Vuga in Klemen Boštjančič
Robert Vuga in Klemen Boštjančič sta vodenje Adrie prevzela januarja. Foto: MMC RTV SLO

Oba izvršna direktorja družbe Klemen Boštjančič in Robert Vuga, ki to funkcijo opravljata od 17. januarja, bosta tako postala tudi člana upravnega odbora. To bo olajšalo tudi poslovanje družbe, saj bosta zdaj lahko oba direktorja dejansko brez posebnega pooblastila zastopala družbo tudi kot člana upravnega odbora, je pojasnil Matej Golob Matzele, glavni izvršni direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), ki je v imenu države 86-odstotna lastnica Adrie.

Spremembe statuta družbe so namenjene predvsem uskladitvi z zakonom o gospodarskih družbah in zakonom o letalstvu, je še povedal Golob Matzele. Upravni odbor, ki ga vodi Maks Tajnikar in je do zdaj imel tri člane, bo po novem šestčlanski, saj bo dodatnega predstavnika ob obstoječem dobilo tudi okrog 450 zaposlenih. Po spremembi statuta bodo zaposleni v skladu z zakonom o soupravljanju imeli možnost ob obstoječem imenovati še enega člana upravnega odbora.

Išče se finančni svetovalec
Adria Airways se je znašla v hudih finančnih težavah. Njen dolg do bank znaša okoli 80 milijonov evrov, dolg do dobaviteljev pa 20 milijonov evrov. Nastali položaj poskušajo reševati tudi z dokapitalizacijo, ki bi jo opravil nov strateški partner slovenske letalske družbe. Trenutno poteka postopek izbire pravnega in finančnega svetovalca pri iskanju strateškega lastnika družbe.

"Mi smo že opravili pogovore z vsemi potencialnimi kandidati in bomo v kratkem sprejeli tudi odločitev o izboru," je o iskanju svetovalca povedal Golob Matzele in pojasnil, da bo odločitev o izboru predvidoma znana v prihodnjih dneh, torej še ta ali pa prihodnji teden. Na izbor finančnega svetovalca je vezana tudi priprava dokončnega načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe.

Morebitni partnerji obstajajo
Golob Matzele je prepričan, da morebitni partnerji za Adrio obstajajo. "Glede na dejavnost, v kateri Adria posluje, je realno pričakovati, da bi bil to strateški investitor iz iste panoge," je dejal, ni pa še mogel povedati, kolikšna bi bila višina dokapitalizacije. "Mislimo, da je v tem trenutku nerealno pričakovati, da bi s postopkom dokapitalizacije, v kateri bi iskali strateškega partnerja, država ali pa vsaj PDP ohranila večinski delež v družbi, vendar je o tem še prezgodaj govoriti," je pojasnil.

V Adrii bodo težave skušali prebroditi tudi s kratkoročnim posojilom 6,15 milijona evrov. Vlada je pretekli teden zanj že dodelila državno poroštvo. Pomoč mora odobriti tudi Evropska komisija, ki po podatkih direktorja PDP-ja še vodi postopek. Hkrati pa velja, da bo morala Adria Airways poroštvo zavarovati.