Cimos je s približno 7.000 zaposlenimi eden večjih slovenskih proizvajalcev. Foto: BoBo
Cimos je s približno 7.000 zaposlenimi eden večjih slovenskih proizvajalcev. Foto: BoBo

V poglobljeni preiskavi o državni pomoči Cimosu je Evropska komisija odločila, da je ta skladna s pravili EU-ja, so sporočili iz Bruslja, kjer so dvomili, da načrt za prestrukturiranje izpolnjuje zahteve iz smernic EU-ja iz leta 2004 za reševanje in prestrukturiranje.

Cimos, ki je s približno 7.000 zaposlenimi eden večjih slovenskih proizvajalcev, dejaven predvsem v proizvodnji sestavnih delov za avtomobilsko industrijo, se je znašel v finančnih težavah zaradi velikega bančnega dolga, ki ga ni zmogel odplačevati. Komisija je julija 2013 Cimosu odobrila začasno pomoč v vrednosti 35 milijonov evrov, da bi imel dovolj časa za pripravo načrta prestrukturiranja.

Slovenija je novembra 2013 priglasila načrt prestrukturiranja, ki je bil odvisen od sklenitve pogodbe o prostovoljnem prestrukturiranju dolgov s Cimosovimi bankami. Ko so pogajanja z bankami o tem propadla, je bil uveden postopek prisilne poravnave. Cimosovi upniki so nato oktobra 2014 dosegli dogovor, Slovenija pa je načrt prestrukturiranja posodobila v skladu s predlaganimi spremembami pogojev prestrukturiranja.