Poleg rabljenih nepremičnin so v tretjem četrtletju padec cen zaznale tudi nove nepremičnine. Foto: BoBo
Poleg rabljenih nepremičnin so v tretjem četrtletju padec cen zaznale tudi nove nepremičnine. Foto: BoBo

Kljub slabim gospodarskim razmeram pa v samem prometu z nepremičninami ni bilo znatnega padca. Ob tem na Geodetski upravi RS opozarjajo, da so podatki o nepremičninskem prometu za tretje četrtletje, ki nakazujejo padec prometa na nepremičninskem trgu, preliminarni in niso dovolj zanesljivi, da bi lahko sklepali, da je začel promet močneje upadati.

Poročilo Geodetske uprave o nepremičninskem trgu za tretje četrtletje lahko pogledate

TUKAJ

Ob neupoštevanju podatkov za tretje četrtletje ostaja promet poslovnih in stanovanjskih nepremičnin na približno isti letni ravni kot lani. Medtem ko se promet s stanovanjskimi hišami ter gozdnimi in kmetijskimi zemljišči še krepi.

Povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Sloveniji je znašala 1.649 evrov in je bila za 0,4 odstotka manj kot v prejšnjem četrtletju in 5,1 odstotka manj kot lani. V Ljubljani pa se je cena za kvadratni meter rabljenega stanovanja v tretjem četrtletju ustavila pri 2.321 evrov za kvadratni meter, kar je 7,8 odstotka manj kot lani.

Znaten padec so doživele cene pisarn, ki so s povprečno ceno 1.210 evrov na kvadratni meter za dobrih 14 odstotkov cenejše kot lani, medtem ko je povprečna cena lokalov znašala 1.332 evrov na kvadratni meter, kar je sedem odstotkov manj kot v drugem četrtletju, toda dva odstotka več kot v tretjem četrtletju lani.

Ob tem na GURS-u dodajajo, da se je že dalj časa zaznavanemu trendu padca cen rabljenih stanovanj priključil še trend padanja cen novih stanovanj.