Lucija Čok je bila zaslišana pred preiskovalno komisijo o gradbenih poslih. Foto:
Lucija Čok je bila zaslišana pred preiskovalno komisijo o gradbenih poslih. Foto:
Bohinc opozarja, da so morali davkoplačevalci plačati 600 tisoč evrov obresti zaradi zamud pri plačilu investicij Univerze na Primorskem. Foto: MMC RTV SLO

V DZ-ju se je končala seja preiskovalne komisije, ki se ukvarja z gradbenimi posli, na kateri sta bila kot priči zaslišana nekdanja rektorica primorske univerze Lucija Čok in sedanji rektor primorske univerze Rado Bohinc.

Čok: Ni mi bilo dokazano, da sem delovala nezakonito
Čokova je bila zaslišana v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri gradnji objektov Univerze na Primorskem. Zatrdila je, da so bile vse ovadbe zoper njo, ki jih je vložil nekdanji šolski minister Jure Zupan, zavrnjene in da ji ni bilo nikoli dokazano, da bi delovala nezakonito. Izpostavila je, da je bila gradnja univerze dražja za 2,5 milijona, in ne za 3,5 milijona, kot so se pojavile informacije v javnosti. Kljub vsemu je prepričana, da je bila celotna naložba poceni.

Pojasnila je, da gradnje univerze zaradi naraščajočih stroškov ni ustavila, saj bi v tem primeru, kot pravi, sledila tožba investitorja, objekti bi bili pod ceno prodani na dražbi, univerza pa bi s tem izgubila svoje prostore. Zavrnila je tudi obtožbe, da naj bi pri izvedbi projektov sodeloval kdor koli izmed njenih sorodnikov.

"Ko sem bila v obdobju obtoževanja, so me očrnili, ko je bila ovadba ovržena, pa tega nihče ni zapisal, razen častna izjema - Delo. Razni Žurnali pa so se izživljali nad tem, da sem bila pozvana k odstopu," je še dejala Čokova.

Bohinc: Obresti zaradi zamude plačila so znašali 600 tisoč evrov
Bohinc je povedal, da se ni ukvarjal niti s pripravo niti z izvedbo omenjene naložbe, zato se mu zdi nerazumljivo, zakaj je bil povabljen pred komisijo. Izpostavil pa je, da je bilo treba dolg, ki je nastal pri gradnji objektov univerze, plačati in da je z zavlačevanjem plačila nastal neznansko visok strošek obresti, ki je na koncu znašal kar 600 tisoč evrov, "kar je za davkoplačevalce veliko denarja".

Pojasnil je še, da se je z ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem, v čigar mandatu je prišlo do plačila tega dolga, o tej temi pogovarjal zelo malo, sklepa o plačilu pa po njegovih besedah naj ne bi sprejel Golobič sam, temveč naj bi bila to "plebiscitarna" odločitev vseh, ki so o zadevi odločali.