Finančni minister je v ZDA prepričeval Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko. Foto: BoBo
Finančni minister je v ZDA prepričeval Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko. Foto: BoBo

Vsi ukrepi, ki smo si jih zastavili, so pravi. V grobem je to nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade in velike negotovosti ni.

Finančni minister Uroš Čufer v Washingtonu
Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec meni, da je očitno, da je državno upravljanje ekonomskih entitet zelo neučinkovito. Foto: BoBo
Za IMF so pomembna dejstva o Sloveniji
Je bil minister Čufer prepričljiv?

Slovenskim novinarjem je minister v Washingtonu dejal, da je sogovornike zanimalo, kakšen je položaj v Sloveniji, in zagotovil, da so z njimi na "isti valovni dolžini".

"O Sloveniji se govori več kot prejšnja leta. Smo pod žarometi. Sogovorniki smo na isti valovni dolžini. Vsi ukrepi, ki smo si jih zastavili, so pravi. V grobem je to nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade in velike negotovosti ni," je dejal Čufer. Priznal je, da je nekaj dvoma o tem, ali je vlada sposobna storiti to, o čemer govori že več let. Od tega, ali bo Slovenija izvedla ukrepe, o katerih govori, je odvisna njena kredibilnost v prihodnje, je dejal finančni minister.

Čufer velikih težav ne vidi in pravi, da je pač treba izvesti reforme. "Predvsem se moramo osredotočiti na to, da izvedemo vse postopke okrog slabe banke, da začnemo prenašati terjatve in, po drugi strani, da nadaljujemo z delovanjem na področju fiskalne konsolidacije," je dejal.

Čufer potuje iz Washingtona v New York in naprej po Združenih državah na srečanja s potencialnimi in dejanskimi vlagatelji, ki so že sodelovali pri lanski izdaji dolarskih obveznic. Minister jim želi razložiti, da je bilo veliko danih obljub že izpolnjenih, in zagotoviti, da bodo tudi preostale. "Dati jim želimo občutek udobja, da so denar dobro investirali," je dejal minister. Dodal je, da je v ZDA velik presežek denarja, Slovenija pa je zanesljivo dobra naložba.

Kranjec: Konsolidacija javnih financ, strukturne reforme, privatizacija
Tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec ima malce boljši občutek, kot ga je imel pred prihodom v Washington. "V skladu in banki smo uspelo razložiti, kakšna je dejanska situacija v Sloveniji," je povedal guverner in dodal, da je bilo nekaj sporočil, in sicer konsolidacija javnih financ, nujnost strukturnih reform, ki bodo povečale konkurenčnost gospodarstva, in privatizacija.

"Pri tem ne govorim nujno o privatizaciji tujcev, ampak so lahko tudi domači investitorji. Zelo jasno se je pokazalo, da je upravljanje ekonomskih entitet s strani države zelo neučinkovito. Ne gre za ideološko vprašanje, ampak gre za učinkovitost," je dejal Kranjec.

Kranjec je poudaril tudi pomen upravljanja v bankah, podjetjih in državi. "Zdaj ko končujem svoj mandat, sem preštel, da sem imel v šestih letih štiri predsednike vlade in štiri finančne ministre. To ni dobro sporočilo za stabilnost ekonomske politike," je dejal Kranjec, ki je izpostavil tudi pomen pomiritve finančnih trgov s čiščenjem bančnih bilanc v povezavi s sanacijo realnega sektorja.

Kranjec meni, da se v Sloveniji porabi preveč časa za razprave, ki ne pripeljejo do rezultatov. Banka Slovenije je ministrstvom predlagala konkretne ukrepe. "Pred leti smo ministrstvu za pravosodje predlagali, da temeljito spremeni zakon o stečaju in likvidaciji, kajti v teh težkih razmerah je težko, če upniki ne pridejo do svojih upravičenih zahtev. Šele po toliko letih smo uspeli nekaj narediti," je dejal Kranjec.

Guverner je optimističen, da si bo Slovenija uspela povrniti kredibilnost. Že v nekaj mesecih, ko bodo znani rezultati stabilizacijskega programa vlade, bo podoba Slovenije malce boljša, še meni Kranjec.

Vsi ukrepi, ki smo si jih zastavili, so pravi. V grobem je to nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade in velike negotovosti ni.

Finančni minister Uroš Čufer v Washingtonu
Za IMF so pomembna dejstva o Sloveniji
Je bil minister Čufer prepričljiv?