Decembra je bilo 3,5 odstotka brezposelnih več kot mesec prej oziroma 3,7 odstotka manj kot decembra 2013. Foto: BoBo
Decembra je bilo 3,5 odstotka brezposelnih več kot mesec prej oziroma 3,7 odstotka manj kot decembra 2013. Foto: BoBo

Tako se je decembra po januarju in oktobru še tretjič v lanskem letu zvišala mesečna raven registrirane brezposelnosti. Sicer pa je bila stopnja registrirane brezposelnosti od julija nižja kot v istih mesecih leta 2013.

Povprečno število brezposelnih v prvih enajstih mesecih lanskega leta je bilo 120.168, kar je 0,6 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2013, sporoča zavod za zaposlovanje. Podrobnejše podatke bodo na zavodu za zaposlovanje objavili v sredo.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa so v odzivu na mesečno zvišanje števila brezposelnih opozorili, da napredka na področju brezposelnosti ob trenutno predvideni vsoti za aktivno politiko zaposlovanja v letošnjem letu ni pričakovati. Vlada je namreč denar za ta namen za leto 2015 prepolovila na 47,2 milijona evrov.

"Kako grozljivo nizka je ta številka, pove podatek, da je bilo leta 2008, ko se je število brezposelnih v Sloveniji gibalo na rekordno nizkih ravneh med 59.000 in 66.000, za izvajanje aktivne politike zaposlovanja na voljo 72 milijonov evrov," je v sporočilu za javnost opozoril predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Premierja Mira Cerarja so zato pozvali k "takojšnjemu ustreznemu zvišanju sredstev".