Po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ so se proračunski izdatki znižali in bili za 90 milijonov evrov nižji kot julija. Foto: MMC RTV SLO
Po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ so se proračunski izdatki znižali in bili za 90 milijonov evrov nižji kot julija. Foto: MMC RTV SLO

Avgusta se je rast primanjkljaja sicer umirila, vlada pa načrtuje, da bo ta konec leta znašal 1,1 milijarde evrov. Na začetku septembra, štiri mesece pred koncem leta tako znaša 90 odstotkov dovoljenega celotnega primanjkljaja.

Odhodki višji od prihodkov
V državni proračun se je v prvih osmih mesecih steklo manj kot 5,7 milijarde evrov, medtem ko so odhodki znašali 6,7 milijarde evrov. Država se je v tem času zadolžila za 1,1 milijarde evrov, vse na domačem trgu.

V skladu s pravilnikom o zaključku izvrševanja proračuna, ki ga je konec prejšnjega tedna izdal minister za finance Janez Šušteršič, neposredni proračunski uporabniki od preteklega torka ne smejo več prevzemati obveznosti v breme državnega proračuna. Dovoljene so nekatere izjeme, med katerimi je prevzemanje obveznosti iz naslova zadolževanja države ali namenskih sredstev EU-ja in tekoči transferji v skladih socialnega zavarovanja. Ministrstvo tak pravilnik sicer izda vsako leto.

V državni proračun se je do začetka septembra steklo za 4,7 milijarde evrov davkov, v avgustu 518 milijonov, kar je podobno kot v mesecih pred tem.

Proračunski izdatki nižji
Proračunski izdatki so se po uveljavitvi zakona o uravnoteženju javnih financ avgusta znižali in bili s 632 milijoni evrov za 90 milijonov evrov nižji kot julija, ko je nanje vplivalo izplačilo letnega dodatka upokojencem.

Slovenija je še naprej neto prejemnica sredstev iz Evropske unije in je do konca septembra prejela 621 milijonov. To je za enkrat več od zneska, vplačanega v istem obdobju.