Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Direktiva EU-ja o plačilnih storitvah je med drugim prinesla dodatne zahteve za potrjevanje spletnih plačil in s tem izboljšala njihovo varnost ter poskrbela za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami, predvsem z zahtevo po uvedbi močne avtentikacije imetnikov kartic v postopku plačil na daljavo, so zapisali v Združenju bank Slovenije.

"Kupec bo moral pri plačilu blaga ali storitve, na primer pri spletnem trgovcu, potrditi, da to plačilo res opravlja on. To bo potrdil z vsaj dvema od načinov za potrditev istovetnosti kupca, ki sta nekaj, kar ve (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje), nekaj, kar ima (pametni telefon ali druga mobilna naprava), ali nekaj, kar je (biometrični podatki)," so spomnili.

Izjema bodo plačila, ki bodo ustrezno označena pri trgovcu, na primer plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije, ali pri izdajatelju kartice. Te bo še naprej mogoče opraviti brez preverjanja istovetnosti imetnika kartice. Direktiva velja le za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora, torej se plačila za nakupe pri trgovcih zunaj tega območja praviloma izvajajo brez dodatnega potrjevanja, so dodali.

V bankah in hranilnicah so se po njihovih navedbah zahtevam direktive že prilagodili, prav tako pa se morajo zahtevam po močnejši avtentikaciji prilagoditi vsi, ki so vključeni v prodajno-nakupni proces, torej tudi trgovci in kupci oziroma plačniki.

Kljub dodatni zaščiti pri opravljanju spletnih nakupov pa v združenju bank tako fizičnim kot pravnim osebam svetujejo, naj z bančno kartico, pametnimi napravami in gesli ravnajo skrbno ter odgovorno. "Le tako boste lahko preprečili morebitno nepooblaščeno uporabo tretjim osebam," so poudarili.