Peko se na več trgih spoprijema s težavami. Foto: MMC RTV SLO
Peko se na več trgih spoprijema s težavami. Foto: MMC RTV SLO

Ker Peko od takrat ni našel zasebnega vlagatelja, kar je bil pogoj za državno dokapitalizacijo, je obstajala nevarnost, da bi ji Bruselj prižgal rdečo luč. A zadeva je zdaj končana, saj je ministrstvo za finance 22. maja prejelo uraden dopis Evropske komisije. Generalni direktorat za konkurenco je ocenil, da se zadeva lahko konča, a komisija lahko zadevo znova prouči, če bo od pritožnika ali kako drugače prejela nove dokaze.

Ob pričakovani privatizaciji Peka v Bruslju opozarjajo, da mora država, če se želi izogniti privatizaciji, ki bi vključevala kakršno koli državno pomoč, prodajo izvesti na pregleden, nediskriminatoren in brezpogojen način. Prav tako mora pri prodaji ciljati na najvišjo ceno in ne sme pripenjati kakršnih koli pogojev, ki niso običajni pri primerljivih poslih in ki bi lahko znižali prodajno ceno, so še pojasnili na finančnem ministrstvu.

Če bi se komisija tudi v tem primeru odločila, da je šlo za nedovoljeno pomoč, bi moral Peko sredstva vračati. To se je denimo zgodilo v primeru Elana. Peko se kljub procesu prestrukturiranja še vedno spopada s hudimi likvidnostnimi težavami.

Ponovno izguba
Predsednik uprave družbe Slavko Despotović je konec aprila pojasnil, da so morali zaradi težav na hrvaškem trgu in drugih trgih prilagoditi poslovni načrt za letošnje leto in zmanjšati načrtovano proizvodnjo. Konec leta zato pričakuje od 200.000 do 300.000 evrov izgube.

Dobrodošlo bi bilo, če bi lahko kot strateškega partnerja pritegnili kakšno znano evropsko blagovno znamko, ki bi proizvajala obutev v Tržiču in bi izdelke tržila na zahodnih trgih na osnovi imena in ne cene. Nekaj stikov s potencialnimi interesenti je sicer bilo, vendar za zdaj nič resnejšega, je povedal Despotović.