Foto:
Foto:
Delnice Aerodroma Ljubljana so se ob rekordnem prometu pocenile za nekaj manj kot odstotek.
Frankfurtski indeks DAX je izgubil 1,2 odstotka vrednosti.


Koncentracija lastništva v slovenski prehrambeni industriji se pod vodstvom koprskega Istrabenza uspešno nadaljuje. Iz Kada so v sredo sporočili, da bodo sprejeli prevzemno ponudbo koprske družbe za delnice Kolinske.

Čeprav se v petek izteče prevzemna ponudba in danes kupljenih delnic ni mogoče več sprejeti, se je tečaj delnic Kolinske ob večjih nakupih Perspektive povišal za 1,75 %. Še bolj so investitorji povpraševali po delnicah Droge Portorož, tako da so se te ob večjih nakupih Probanke podražile za 3 %.


Ob rekordnem prometu 155,2 mio tolarjev so se delnice Aerodroma pocenile za 0,76 %. Po prometu so sledile delnice Krke, s katerimi je bilo sklenjenih za 126,9 mio tolarjev prometa, njihov tečaj pa se je znižal za 0,32 %. Nekaj manj kot polovica prometa z njimi je bilo opravljena v svežnju, ki ga je prijavila Bank Austria. Med prometnejšimi delnicami so se najbolj podražile delnice Mercatorja in Gorenja, in sicer za 0,71 % oziroma 0,40 %.


Na prostem trgu se je tudi danes nadaljevala rast delnic Cinkarne Celje, v kateri nedavno zamenjali predsednika uprave. Delnice so se podražile za 2,74 %, na 30.000 tolarjev. V mesecu dni so omenjene delnice pridobile dobrih 10 % vrednosti.


Dolar navzdol, delnice navzgor
Objava ameriškega novembrskega zunanjetrgovinskega primanjkljaja je včeraj negativno presenetila, saj je številka presegla 60 milijard dolarjev. Dolar je opazno oslabel, tako da je bilo treba za evro plačati skoraj 1,33 dolarja. V primerjavi z japonsko valuto je dolar padel na dobra 102 jena. Za lastnike delnice ameriških korporacij se je sreda po zaslugi zadnje ure trgovanja spodbudno iztekla.

Indeksa Dow Jones (10.617 točk) in Nasdaq (2.092) sta pridobila 0,6 odstotka oziroma največ letos. Veliko zaslug za nekaj optimizma ima Intel, ki je v zadnjem lanskem četrtletju posloval na zgornji meji pričakovanj.

Največje evropske borze so v sredo tretjič zapored vrata zaprle z minusom, tokrat s skoraj enoodstotnim. Londonski FTSE je izgubil 0,7 odstotka, frankfurtski DAX 30 pa 1,2 odstotka. Četrtek se je vendarle začel spodbudno - FTSE je v uvodnih minutah splezal prek 4.800 točk, DAX pa do vrednosti 4.230 točk.