Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mnogi upniki so ostali brez plačanih terjatev, neznano kam je izginilo 3,5 milijona evrov, Slovenija je ostala brez zadovoljive letalske povezanosti s svetom. Prizadevanja, da bi na pogorišču Adrie zaživel nov letalski prevoznik, do zdaj še niso obrodila sadov.

Stečaj Adrie še vedno traja, ta mesec bodo do plač in odpravnin prišli nekdanji zaposleni. "Predvidevamo, da bo izplačilo, v kolikor ne bo ugovorov ali pritožb, izvedeno v mesecu oktobru oziroma do konca meseca oktobra, odvisno od procesnih rokov in tega, kdaj bo sklep postal pravnomočen," je pojasnil stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Ali bodo predstavniki nemškega sklada 4K Invest, ki naj bi Adrio oškodovali za tri milijone evrov in pol, kdaj odgovarjali za domnevna kazniva dejanja, še ni znano. Zahteva za preiskavo, pravi državni tožilec Boštjan Valenčič, je bila vložena: "Preiskava je bila vložena zoper štiri fizične osebe, in sicer zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na podlagi 240. člena KZ-1."

Slovenija izgubila povezanost s svetom

Slovenija je s propadom letalskega prevoznika izgubila tako kvalificiran letalski kader kot tudi povezanost s svetom. Zato se še vedno postavlja vprašanje, ali bi morali zlasti iz razvojnih, poslovnih in promocijskih razlogov ustanoviti novo Adrio. Mnenja so deljena. "Zame osebno ni pomembno, ali je tu nacionalni prevoznik ali nekdo drug. Pomembna je predvsem čim večja povezanost s trgi, ki jih Slovenija in naše gospodarstvo potrebuje," je dejal Robert Sever z Združenja za promet na GZS-ju.

Poznavalec letalskega dogajanja Alojz Krapež pa je ob tem opozoril: "Povezljivost s komercialnega vidika ni problematična, vendar mora imeti država interes tudi tam, kjer ni čistega komercialnega pozitivnega izplena."

V turističnem gospodarstvu pa si želijo predvsem čim več direktnih letov, pravi Fedja Pobegajlo s Turistično gostinske zbornice: "Direktne linije od koderkoli pripeljejo obisk turistov. Ko se je odprla direktna linija iz Kuvajta, je bil Bled preplavljen s kuvajtskimi gosti." Zato turistično gospodarstvo podpira vse aktivnosti, ki bi pripomogle k boljši povezljivosti države s svetom.