Nekatere banke se še odločajo o tem, ali bodo zaračunavale provizijo na bankomatih. Foto: RTV SLO
Nekatere banke se še odločajo o tem, ali bodo zaračunavale provizijo na bankomatih. Foto: RTV SLO
Banka Koper
Mreža bankomatov Banke Koper ni zelo številčna, so se pa vseeno odločili zaračunavati provizijo za dvig gotovine svojih komitentov pri bankomatih preostalih bank. Foto: RTV SLO
Bančna kartica Ljubljanske banke gre brezplačno le v bankomat Ljubljanske banke. Foto: RTV SLO

S tem je zanikano poročanje nekaterih medijev, da bodo od 20. februarja vse banke nekomitentom zaračunavale provizijo za dvig gotovine na bankomatih. Pri NLB-ju so za MMC dejali, da to za komitente ne bo pomenilo večjih težav, saj imajo po Sloveniji postavljenih 755 od skupno 1.486 bankomatov.

Odločitev NLB-ja je povezana z velikimi stroški. Slovenija sicer po številu bankomatov na prebivalca sodi v zgornjo polovico držav Evropske unije.

Hipotetičen primer: Komitent na bankomatu dvigne gotovino dvakrat na teden. V letu dni banki plača več kot 8 tisočakov provizije.
Komentirajte na forumu.

Prav tako bodo 80 tolarjev nadomestila plačali komitenti bank Skupine NLB (Banka Domžale, Koroška banka, Banka Zasavje, Banka Celje), ki bodo želeli dvigniti gotovino na bankomatu drugih slovenskih bank.

Provizija 80 tolarjev bo vedno enaka, ne glede na višino dvignjenega zneska, in bo sproti obračunana z osebnega računa komitenta, zapisana bo tudi na rednem mesečnem izpisku osebnega računa, in sicer ob posameznem dvigu na bankomatu.

NLB-ju bosta sledili tudi Banka Koper ...
Več težav pa bi utegnili imeti komitenti manjših bank, saj bodo nekatere sledile odločitvi NLB-ja. Provizijo enako kot NLB za zdaj uvajajo še Banka Koper (po Sloveniji ima postavljenih 73 bankomatov), Nova kreditna banka Maribor, ki ima po Sloveniji skupaj 246 bankomatov in Abanka Vipa (ta ima po Sloveniji postavljenih 149 bankomatov).

... in Nova kreditna banka Maribor
Iz banke NKBM so sporočili, da bodo njihovi imetniki transakcijskih računov z bančno kartico Maestro gotovino na 246 bančnih avtomatih Nove KBM in Poštne banke Slovenije dvigovali brez plačila nadomestila, od 20. februarja pa bodo ob dvigu gotovine na bančnem avtomatu druge banke komitentom obračunali nadomestilo v višini 80 SIT ne glede na višino dviga. Študentom, dijakom in osnovnošolcem nadomestila ne bodo zaračunavali.

Katere banke brez nadomestila?
Na Hypo banki so dejali, da o nadomestilu za zdaj ne razmišljajo, in upajo, da bo to njihova prednost, ki bo prepričala ljudi, da postanejo njihovi komitenti. Prav tako za zdaj ne bodo sledili odločitvi NLB-ja v SKB-ju, Gorenjski banki, Bank Austrii Creditanstalt Ljubljana in Raiffeisen Krekovi banki.