Foto:
Foto:
Nov napis v središču prestolnice?

Kot so sporočili, so se v celjski družbi tako odločili po pridobitvi dodatnih informacij, ki so jih prepričale, da se njihov kapitalski vložek ne bi povrnil v pričakovanem časovnem roku.

Direktor družbe Aleksander Svetelšek je pojasnil, da so bili k nakupu delnic Emone Maximarketa povabljeni dokaj pozno, zato jim ni uspelo pravočasno zbrati vseh podatkov. "Pri preverjanju poslovanja Emone Maximarketa so se kazale določene nevarnosti, ugotovili smo tudi, da bi bila naša cena 8500 tolarjev za delnico previsoka in rizična. To bi za Engrotuš pomenilo izgubo iz poslovanja," je dejal Svetelšek.

Celjani so na začetku tedna napovedali, da bodo za delnico Emone Maximarketa ponudili 8.500 tolarjev, kar je 500 tolarjev več od cene, ki jo je ponudil Mercator. V današnjem sporočilu za javnost pa so navedli, da je že "Mercatorjeva ponudba visoka. Engrotuševa ponudba pa družbi ne bi zagotovila zastavljenih meril donosnosti vloženega kapitala, zato od namere odstopajo".

Neuradni viri pa zatrjujejo, da je Engrotušev odstop od namere plod dogovora z Mercatorjem. V zameno naj bi bil sklenjen dogovor o gradnji trgovskega centra v Laškem, za katerega je zanimanje pokazal tudi Mercator. Tovrstne govorice je Svetelšek zanikal.

V igri za prevzem Maxija po odstopu Maksime holdinga tako ostaja le še Mercator, ki je ponudbo za odkup vseh 326.523 delnic družbe objavil konec septembra. Mercator je prag uspešnosti prevzemne ponudbe postavil pri 25 odstotkov in ena delnica oz. 81.632 delnic. Za vse delnice družbe pa naj bi, če bi delničarji sprejeli ponudbo, odštel nekaj več kot 2,6 milijarde tolarjev.

Prva je prevzemno ponudbo za Maximarket objavila finančna družba Maksima
holding, in sicer že v začetku avgusta, vendar jo je v začetku oktobra
preklicala. Za delnico je ponujala 6.000 tolarjev.

Zgledna blagovnica sredi Ljubljane
Kot je znano, želi Mercator Maximarket spremeniti v zgledno blagovnico sredi Ljubljane. V kletni etaži blagovnice naj bi uredili ponudbo prehrambenih živilskih izdelkov na najvišji ravni, zgoraj bo ponudba tekstila, drogerije, parfumerije in ostalih izdelkov.

Mercator ima z Maximarketom sicer že sklenjeno petletno franšizno pogodbo
za spodnji, živilski del trgovske hiše. Ponudba Mercatorja se izteče 20. oktobra, uprava Maximarketa pa je konec septembra sporočila, da jo namerava sprejeti. Ob tem je vsem delničarjem priporočila, da ponudbo največjega slovenskega trgovca sprejmejo, saj meni, da bo ta s svojo poslovno strategijo družbi zagotovil dolgoročni razvoj in uspešno poslovanje, zaposlenim pa socialno varnost.

Največji lastniki Maximarketa so zaposleni z 28,1 odstotka, holding Maksima ima 24,32 odstotka delnic, mali delničarji pa so lastniki 47,58-odstotnega deleža.