General Motors želi prodati ali prenehati izdelovati štiri znamke: Hummerja, Saturna, Pontiaca in Saaba. Foto: EPA
General Motors želi prodati ali prenehati izdelovati štiri znamke: Hummerja, Saturna, Pontiaca in Saaba. Foto: EPA
Kakšna bo usoda Oplovih tovarn v Nemčiji in Belgiji? Foto: EPA
Ameriška avtomobilska industrija še v škripcih

General Motors bi že marca potreboval 2 milijardi dolarjev, sicer bo ostal brez gotovine, skupaj pa želi 16,6 milijarde dolarjev pomoči, Chrysler pa si prizadeva za 5 milijard dolarjev pomoči. Brez pomoči General Motorsu grozi stečaj, ki pa bi po besedah vodilnih državo stal precej več, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik.

Načrt prestrukturiranja, ki sta ga podjetji predstavili, predvideva veliko zmanjšanje števila zaposlenih: brez dela bo v tovarnah po vsem svetu še letos ostalo 47.000 ljudi, največ, dobrih 20.000 v ZDA, število podjetij pa se bo do leta 2012 z zdajšnjih 47 zmanjšalo na 33. Poleg tega namerava GM v prihodnjih mesecih in letih prenehati izdelovati ali prodati tudi štiri blagovne znamke: Hummerja, Saturna, Pontiaca in Saaba, o usodi zadnjega bo zdaj odločala švedska vlada.

Po poročanju Bloomberga naj bi GM sicer razmišljal tudi o zaprtju ali prodaji treh tovarn svoje podružnice Opel v Evropi, šlo naj bi za tovarne v Bochumu in Eisenachu v Nemčiji in Antwerpnu v Belgiji.

Tudi v Chryslerju, kjer pravijo, da brez pomoči države ne bo premostil krize, so napovedali nov val odpuščanja. Vodstvo podjetja, ki načrtuje strateško partnerstvo z italijanskim Fiatom, zagotavlja, da bodo posojilo začeli vračati najpozneje čez tri leta.

K. T.

Ameriška avtomobilska industrija še v škripcih