Hotel Brdo bo do slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja obnovljen. Foto: BoBo
Hotel Brdo bo do slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja obnovljen. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju je v. d. direktorja javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije ‒ JGZ Brdo Marjan Hribar, od izbranega izvajalca v čim krajšem času pričakujejo projektno dokumentacijo za izvedbo gradnje in potem okoli 20. januarja tudi začetek del. "Glede na gradbeno dovoljenje in mnenje pristojnih institucij imamo v bistvu vse, da lahko zelo hitro začnemo," je poudaril Hribar.

V skladu s pogodbo pričakuje zaključek investicije s pridobitvijo uporabnega dovoljenja do 10. junija. "Tako skladno s pogodbo zaključek obnove hotela pred samim predsedovanjem ni ogrožen," je poudaril Hribar. Bo pa delo moralo potekati praktično dan in noč, saj je bilo prvotno predvideno, da bi obnova trajala osem mesecev, zdaj pa bo morala biti zaključena v 130 dneh od uvedbe izvajalca v delo.

"Delo v predvidenem terminskem planu bo zelo natrpano, odvijati se bo moralo zelo hitro in usklajeno. Začelo se bo z dokončnim praznjenjem, rušitvenimi deli in instalacijami, vzporedno se bo postavljala vzorčna soba, saj se izvajalec zaveda, da mora vse materiale naročiti najkasneje do začetka marca," je pojasnil namestnik direktorja JGZ-ja Brdo Franci Jagodic. Kot je ocenil, bo najtežji začetek, saj so problem zahtevne zimske razmere. Zato bodo najprej stekla notranja dela, menjava strehe in fasada pa šele pozneje.

Grad Brdo. Foto: BoBo
Grad Brdo. Foto: BoBo

Najugodnejša ponudba

Zahteven rok za zaključek del si je v ponudbi na razpisu zastavil že sam izvajalec. Ponudba podjetja Makro 5 gradnje pa je bila ne le časovno, temveč tudi finančno precej ugodnejša od ostalih treh ponudb, ki so prispele na decembrski razpis. Omenjene ponudbe so se namreč skupaj z DDV-jem gibale okoli 20 milijonov evrov, Makro 5 gradnje pa zagotavlja izvedbo del za 11,55 milijona evrov.

"Veseli nas, da so se uresničile naše napovedi, da je možno ta projekt narediti za znesek, o katerem smo ves čas govorili, torej za okoli 1000 evrov na kvadratni meter," je poudaril Hribar, ki računa, da jim bo za prenovo morda uspelo dobiti tudi nekaj evropskih sredstev. Prav previsoke cene pa so vodile do neuspešnosti preteklih dveh razpisov za izbor izvajalca del, ki ju je vodil generalni sekretariat vlade.

Novega centra dobrega počutja ne bo

Kot je zagotovil Hribar, projekt ostaja skladen z idejnim podjetjem Esplanada, ki so ga predstavili sredi lanskega leta. Iz projekta so izločili le nov center dobrega počutja. Namesto tega bodo namreč obnovili obstoječega. Uresničili pa bodo načrte za dodatne sobe. Tako bo v hotelu namesto obstoječih 78 po zaključku prenove 119 sob. Nekaj jih bodo pridobili v delu, kjer so bile prej pisarne najemnikov, nekaj namesto kongresnih dvoran, nekaj pa v doslej neizkoriščeni podstrehi.

Hribar je ocenil, da so pred letom in pol celoten hotel prehitro izpraznili in zaprli, saj so s tem izgubili precej prihodkov. Kljub temu in kljub epidemiji pa je JGZ Brdo lansko leto sklenil brez izgube, je povedal Hribar. Ker protokolarnih dogodkov praktično ni bilo, so se osredotočili na tržno poslovanje, da bi obvladovali stroške, pa so z mehkimi metodami zmanjšali število zaposlenih in ga optimizirali.

Po odprtju Hotela Brdo načrtujejo zaposlitev dodatnih 40 ljudi. Prepričan je, da bo prenovljeni hotel predstavljal pomemben del turistične ponudbe tako v Mestni občini Kranj kot tudi širše. V hotelu ne računajo le na protokolarne goste, temveč predvsem na goste poslovnih dogodkov kongresnega centra, pa tudi na športnike in druge.

Obnovili bodo hotel Brdo